Sukurtas įrenginys, gaminantis šilką taip pat kaip vorai  (16)

Kol kas šis gaminys neprilygsta žmogui-vorui, tačiau naujoji mikromašina veikia analogiškai kaip ir natūralūs vorų organai. Vorų šilkas yra labai lengvas, labai stiprus ir elastiškas. Egzistuojančios analogiškos žmonių pagamintos medžiagos nepasižymi tokiomis geromis savybių kombinacijomis, todėl potencialus naujovės panaudojimas žada būti ypač platus - nuo neperšaunamų liemenių iki optinių skaidulų gamybos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kodėl vorų šilkas toks svarbus? Pasirodo, jo atsparumo tempimui ir tankio santykis yra penkis kartus didesnis nei plieno, todėl jis būtų puikus kandidatas šarvams gaminti ir naudoti medicinoje. Mokslininkai ilgus metus bandė sukurti pramoninį procesą, kurio metu būtų galima gaminti vorų šilką. Išbandyta buvo daugelis priemonių, pradedant šilko gamyba laboratorinėje lėkštutėje iki šilką išskiriančių ožių sukūrimo. Tačiau pramoniniais kiekiais aukštos kokybės medžiagos pagaminti niekam nepavyko.

Dabar Vokietijos mokslininkai pademonstravo naują tokios medžiagos gamybos metodą. Tai - dirbtinė natūralių voro latakų versija, kuriais pasinaudodamas gyvūnas "audžia" šilką. Miuncheno Technikos Universiteto tyrinėtojų komanda pagamino stiklo plokštelę, talpinančią mikronų eilės skersmens vamzdelius. Pasinaudojant plokštele galima atkartoti pradinius natūralaus šilko gamybos etapus. Įrenginys veikia sumaišydamas du skirtingus dirbtinius vorų šilko baltymus ir fosfatinę druską; po to mišinys švirkščiamas pro dirbtinio stiklo latakus. Taip sukuriamos ilgos baltymų grandinės - dirbtinio šilko pagrindas. Tai pirmas kartas kada įrenginys tiksliai kopijuoja gamtoje aptinkamo proceso cheminius ir fizikinius procesus, taip pat tai yra pirmas įrenginys, galintis sumaišyti du šilko baltymus (voro kryžiuočio (lot. Araneus diadematus) išskiriamus ADF3 ir ADF4).

Kol kas produkto kokybė dar neprilygsta natūraliam voro šilkui, nes jis yra per daug grūdėtas. "Esminis pasiekimas yra tai, jog tai yra pirmasis kartas, kai kažkam pavyko sukurti visiškai sintetinio šilko gijas, tuo pačiu suprantant, kaip tai vyksta", pasakoja komandos vadovas profesorius Andreas'as Bausch'as. Mokslininkai įsitikinę, jog norint pagaminti šilką, kokybe nenusileidžiantį realiam, tereikia nukopijuoti vorų naudojamus šilko formavimo ir džiovinimo etapus. Šiuo metu įrenginys jau tobulinamas, tačiau mokslininkai neatskleidžia visų savo darbo ypatybių, kadangi išradimą ketinama užpatentuoti.

Kokia gi bus nauda mums? Lengvos vorų šilko neperšaunamos liemenės ir stiprūs chirurginiai siūlai yra tik pati pradžia. Ši medžiaga taip pat žinoma kaip padedanti ataugti nervams, ją galima naudoti vaistų kapsulėms kurti ir biodegraduojantiems žvejybos tinklams kurti.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)