Nauji tiesioginiai švaros tyrimai panaudojant E.coli bakterijas  (6)

Japonijos biochemikams pavyko surasti naują tiesioginį metodą identifikuoti E.coli bakterijas, kurios aptinkamos fekalijomis užterštame vandenyje ar net maiste. Tokie užteršimai sukelia milijonus apsinuodijimų maistu kadien ar net tokias ligas kaip skrandžio ir plonosios žarnos uždegimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmiausia tyrėjai įrodė, jog dabar atliekami populiarūs testai identifikuoja ne E.coli, o „coliform“ bakterijas, kurios yra naudojamos kaip identifikatoriai aptikti fekalinį paplitimą. Atrodytų viskas gerai, tačiau „coliform“ bakterijos gali atsirasti ir iš natūralių šaltinių, todėl ir tyrimai gali gautis klaidingi. Tiesa, testų aptinkančių E.coli yra, bet iki šiol jie reikalauja daug laiko ir nėra lengvai pritaikomi bendram naudojimui.

Visgi pavyko genetiškai suprojektuoti naują virusą, kuris turi savybę `užkrėsti` coli bakterijas. Būtent tas dirbtinis užkrėtimas ir leis atpažinti ieškomas bakterijas tiriamuose šaltiniuose. Iš pradžių virusas buvo projektuojamas taip, kad nepakenktų pačioms E.coli bakterijoms. Kitame žingsnyje virusas buvo pamodifikuotas taip, kad imtų gaminti žalius fluorescencinius baltymus.

Dabar, po tyrimo, E.coli yra apkrečiama virusu, kuris priverčia E.coli tarsi spindėti. Bendram maisto ar vandens testui naudojamas fluorescencinis mikroskopas, kad būtų galima aptikti švytėjimą, bei ligas sukeliančias bakterijas. Šis naujas metodas labai patogus tuo, jog visas tyrimas vyksta vos kelias valandas.

Parengė: Evaldas

Plačiau: Long-sought Test For Direct Detection Of Disease-causing E. Coli Bacteria Developed

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: