Naujas kontrolinis mechanizmas genetinio kodo analizei  (3)

Beveik visi organizmai, nuo bakterijų iki žmonių, turi panašius genetinius kodus, kurių pagalba organizmas pagamina baltymus – „statybinius organizmų blokus“. Kodėl svarbu žinoti žmonių ir kitų organizmų, tarkim bakterijų, genetinių kodų skirtumus? Viena iš daugelio šių žinių panaudojimo sričių – naujų vaistų kūrimas, pavyzdžiui antibiotikų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Genų sekose yra vietos nuo kurių yra pradedami sintetinti (gaminti) baltymai. Iki šiol manyta, jog tos vietos visuose organizmuose yra taip pat koduotos. Barselonos mokslininkai, atrado, jog žmogaus patogeno mycoplasma, kuris neigiamai veikia kvepavimo takus, sintetinamo baltymo pradžios vieta kitokia.

Šie atradimai pagrindžia teoriją, kad daugelis pirminio genetinio kodo komponenčių, susidariusių prieš 3500 milijonų metų, subrendo atskirose vystymosi šakose: bakterijų, archėjų bei eukariotų.

Genetinio kodo kilmės tyrinėjimuose vis dar labai daug klaustukų. Tad šis Barselonos Instituto tyrėjų atradimas įrodo, jog baltymo transliavimo (sintezės) mechanizmas nėra tik vienas. Iš tiesų, mokslininkai atrado skirtumus, esančių tarp paprastų bakterijų ir metionino su izoleucino esančių mechanizmų. Metioninas ir izoleucinas yra dvi būtinos amino rūgštys baltymų susidarymui. Metioninas aplamai yra reikalingas baltymo sintezės pradėjimui.

Kaip jau įprasta moksle, šis mechanizmas aptiktas atsitiktinai. Tyrėjai analizavo metionino-tRNR-sintehetazę(MetRS) fermentą, kuris yra aptinkamas visuose gyvuose organizmuose. Manyta, jog šis fermentas visur yra vienodas, tačiau pasirodo, jog taip nėra. Mycoplasma bakterijose jis turi ištęsimą, kuris fermentą padaro daug didesnį nei įprastai. MetRS pavaidzuotas paveikslėlyje(geltonos spalvos struktūra).

MetRS funkcija yra paimti metioniną, ir nunešti jį ant RNR, kad būtų identifikuota nuo kur pradėti sintezuoti baltymą. Kol kas manoma, kad Mycoplasma bakterijoje neįprastam mechanizmo veikimui įtakos turi būtent MetRS išsikišusioji dalis. Bet kokiu atveju, mokslininkams pavyko atrasti naują mechanizmą, kuris leidžia daryti gana drąsias ir tikriausiai teisingas skirtingo genetinio kodo kilmės išvadas.

Parengė: Evaldas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: