Erdvėlaivis „Discovery“ sėkmingai startavo  (0)

Šeštadienio vidurnaktį sėkmingai startavo erdvėlaivis „Discovery“ su rekordiniu svoriu. Skrydžio metu į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS) bus nuskraidintas Japonijos mokslinės laboratorijos „Kibo“ pagrindinis modulis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Erdvėlaivio starto stebėti atvyko daug Japonijos pareigūnų ir žurnalistų. 14 dienų truksiančios misijos metu į TKS bus nuskraidintas ir pritvirtintas autobuso dydžio japonų laboratorijos modulis „Kibo“. Laboratorijos mokslinėje programoje bus atliekami kosminės medicinos, biologijos, biotechnologijos, medžiagų gamybos ir komunikacijos eksperimentai.

Naujasis modulis taps didžiausia TKS patalpa, kurioje vienu metu galės dirbti keturi mokslininkai.

„Discovery“ į TKS taip pat nugabens atsargines dalis, skirtas stotyje įrengtam rusų gamybos tualetui. Šią savaitę jam iš dalies sugedus, trys TKS dirbantys astronautai buvo priversti naudotis prie stoties prisijungusio „Sojuz“ erdvėlaivio tualetu.

Penktadienį NASA pranešė, kad kartu su įgula taip pat skris populiaraus „Disney“ animacinio filmo „Žaislų istorija“ (Toy Story) personažas - astronautas Bazas Šviesmetis (Buzz Lightyear). 30 centimetrų dydžio lėlė bus nuskraidinta į kosmosą ir taps švietimo programos, skatinančios vaikus domėtis mokslo tyrimais, simboliu. Šeštadienį paleidus erdvėlaivį, NASA interneto svetainėje taip pat pradėjo veikti interaktyvi programa vaikams.

„Discovery“ įgulą sudaro septyni nariai: šeši vyrai ir viena moteris (vienas japonas ir šeši JAV piliečiai). Du įgulos nariai jau turi kosminių skrydžių patirties, o kiti penki skris pirmąjį kartą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)