Oriono ūke slepiasi karštos plazmos jūra  (0)

Šveicarijos, Prancūzijos ir Amerikos mokslininkai, vadovaujami Manuel Gudel iš Šveicarijos Paul Scherrer instituto, tyrinėdami rentgeno kosminės observatorijos XMM-Newton padarytas nuotraukas, Oriono ūke pastebėjo besitęsiančius didžiulius karštos plazmos debesis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oriono ūkas (Great Orion Nebula) yra šviesus emisinis ūkas Oriono žvaigždyne, apimantis aktyvią besikuriančių jaunų žvaigždžių sritį. Daugelio čia esančių žvaigždžių amžius tesiekia keletą milijonų metų. Ankstyvose formavimosi stadijose žvaigždės yra aktyvūs rentgeno spindulių šaltiniai. Tačiau XMM-Newton padarytose nuotraukose mokslininkai pastebėjo spinduliavimą, sklindantį ne tik nuo žvaigždžių, bet ir iš plazmos debesų, įkaitintų iki keleto milijonų laipsnių.

Mokslininkams kol kas nėra visiškai aišku, iš kur gaunama energija plazmos įkaitinimui. Oriono ūke esančių žvaigždžių rentgeno spinduliavimas yra per silpnas, norint pasiekti tokį efektą. Galbūt tai plazmą kaitina smūginės bangos, susiformuojančios nuo didžiulės energijos dujų srautų susidūrimo – dujos, sklindančios iš pačio Oriono ūko susiduria su šaltomis tarpžvaigždinės erdvės dujomis.

Anksčiau tokie įkaitinti jonizuotų dujų sluoksniai buvo pastebimi tik labai intensyviai besiformuojančių žvaigždžių rajonuose, o į kosmoso platybes būdavo išsviedžiami nuo supernovų sprogimų. Tokių ekstremalių procesų Oriono ūke mokslininkams dar nė karto neteko stebėti. Tai reiškia, jog įkaitusios plazmos debesis Visatoje galima sutikti daug dažniau, nei kad buvo manoma iki šiol.

Įdomu dar ir tai, jog tokia plazmos jūra gali „tekėti“ kelių dešimčių kilometrų per sekundę greičiu pagal jas maitinančių dujų tekėjimo kryptį – būtent Eridano žvaigždyno kryptimi.

Plačiau: Million-Degree Plasma May Flow throughout the Galaxy

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)