Žengti pirmieji žingsniai minčių skaitymo link  (7)

JAV mokslininkams pavyko sukurti smegenų dešifravimo sistemą, padedančią nustatyti, kokį vaizdą žmogus regi. Žurnale „Nature“ išspausdintame straipsnyje mokslininkai teigia aptikę modelį, kuris padės nuspėti, ką mąsto žmogaus smegenys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrime jie pasinaudojo funkciniu megnetinio rezonanso tomografu, kuris seka kraujo tekėjimą smegenyse ir taip padeda nustatyti aktyviausias smegenų žievės dalis vienu ar kitu metu.

Dviems savanoriams buvo pateikta 1750 iliustracijų, o įrenginys fiksavo smegenų veiklos pokyčius ties kiekvienu paveikslėliu. Remiantis gautais duomenimis buvo sukurtas smegenų veiklos modelis.

Tada buvo parinkta 120 naujų iliustracijų, o kompiuteris, jau remdamasis modeliu, sugebėjo gana tiksliai numatyti, ką regi abu savanoriai: vienu atveju spėjimų tikslumas siekė 72 proc., o kitu – net 92 proc.

„Niekas nesitikėjo, kad mūsų smegenų signalų dešifravimo sistema veiks taip tiksliai“, – džiaugėsi vienas iš studijos autorių, profesorius Jackas Gallantas.

Kol kas šios sistemos pritaikymo galimybės – labai ribotos. Tačiau ištobulintas toks modelis galėtų padėti suprasti ne tik žmogaus smegenų vizualinės informacijos apdorojimo įmantrybes, bet ir palengvinti neurologinių ligų aptikimą ar net padėti paralyžuotiems žmonėms.

Šios technologijos dienos šviesą išvys ne anksčiau nei po dešimtmečio, tačiau neuromokslo srityje dirbantys specialistai sako, kad kalbėti apie tai jau reikia pradėti dabar, ypač jei tyrimai seks šios studijos pasiekimų keliu.

Mokslininkai perspėja ir apie „tamsiąją“ naujų technologijų pusę – kaip toli mes norime eiti šia linkme? Ar pateisinamas būtų žmogaus minčių „skaitymas“ teisme ar siekiant kurti efektyvesnias marketingo programas?

„Kai ką mes galime padaryti dabar, kai ko – dar ne. Vieni dalykai bus pasiekti lengvai, kiti – sunkiau. Tačiau yra gyvybiškai svarbu jau dabar pradėti kalbėti apie etinę šių pasiekimų pusę“, – pespėjo mokslininkai.

Mindaugas Pyragas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)