Neprisikalkite savęs, arba saugus darbas su vinių šautuvu  (2)

Nepaisant kartais gan juokingų pranešimų apie nelaimingus atsitikimus, susijusius su vinių šautuvais, didėjantis tokių nelaimingų atsitikimų dažnis juoko jau nebekelia. Kai kuriais tvirtinimais, kiekvienais metais pasaulyje įvyksta apie 14800 tokio tipo incidentų, o realus nelaimingų įvykių skaičius gali būti didesnis. Dauguma sužeidimų yra paprastos ir nesunkiai išgydomos durtinės žaizdos, tačiau iš tokio šautuvo netinkamai paleista vinis gali sukelti daug rimtesnių problemų. Jų galios užtenka kaulams (įskaitant kaukolę) sulaužyti. Saugiam darbui užtikrinti pirmiausia skaitykite instrukciją; nekantriesiems kelis patarimus pateiksime čia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patarimas #1: Venkite laikyti pirštą ant gaiduko



Nuimkite pirštą nuo gaiduko iškarto po to, kai įkalėte vinį. Niekada nesinešiokite vinių šautuvo uždėję pirštą ant gaiduko.

Patarimas #2: Pasirinkite saugiausią modelį



Naudokite modelius su nuosekliaisiais saugikliais (angl. sequential-trip trigger). Toks šautuvas iššauna tik tada, kai jo darbinė dalis priglausta prie paviršiaus, į kurį norima įkalti vinį.

Patarimas #3: Pasirūpinkite tinkama pagalbine įranga



Dėvėkite apsauginius akinius.  Jei ir esate labai atsargus, vinis gali nuslysti arba atšokti pataikiusi į šaką ar kitą vinį ir nukrypti į jus.

Patarimas #4: Žiūrėkite kur taikotės



Niekada nenukreipkite darbinio paviršiaus į jokią kūno dalį.  Netgi kalant vinį iš kitos lentos ar kitokio objekto pusės, vinis gali pereiti kiaurai ir kliudyti plaktuko savininką ar kitą asmenį.

Patarimas #5: Saugokitės "kablių"



Laikykite pirštus mažiausiai 20-30 centimetrų  nuo kalimo vietos. Iššauta vinis gali užlinkti ir smailusis jos galas gali netikėtai pasirodyti ten, kur remiatės ranka.

Patarimas #6: Išjunkite



Atjunkite vinių šautuvą nuo maitinimo šaltinio.  Tai daugiau nei privaloma užtaisant šautuvą naujomis vinimis, valant užstrigimus bei taisant patį įrenginį.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: