JAV mokslininkai pabrėžė evoliucijos mokymo svarbą  (22)

JAV oficialusis mokslas stoja į kovą su religija. Juokinga, jei nebūtų graudu - mokslas, turėdamas šviesti ir skatinti blaivų, kritišką, nepriklausomą ir kas svarbiausia nestandartinį mąstymą, labiau linksta prie to, jog jo dabartinės tiesos būtų laikomos pamatinėmis. Na, kaip ir kiekviena religija - jos tiesa yra nepajudinama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Nacionalinė mokslų akademija ir Medicinos institutas šalies vyriausybei įteikė ataskaitą su naujausiais moksliniais tyrimais, patvirtinančiais evoliucijos teoriją. Ataskaitoje taip pat stipriai sukritikuotas kreacionizmas bei kitos evoliucijos teorijai prieštaraujančios pažiūros bei jų mokymas mokyklose.

„Nepaisant mokslinių įrodymų stokos kreacionizmui paremti, kai kurie advokatai vis dar reikalauja, jog įvairių formų kreacionizmas būtų mokomas kartu su arba vietoje evoliucijos teorijos per gamtos mokslų pamokas”, - teigiama ataskaitoje.

Kreacionizmo dėstymo problema jau kelis metus kelia religingų konservatorių ir ateistiškai nusiteikusių mokslininkų ginčus tiek JAV, tiek Europoje. JAV Federacinis teismas yra priėmęs sprendimą, jog privalomas kreacionizmo mokymas JAV valstybinėse mokyklose prieštarauja šalies Konstitucijai.

2007 metų spalį Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje (ETPA) buvo priimta rezoliucija, kurioje įspėjama, jog kreacionizmo mokymas Europos mokyklose „gali tapti grėsme žmogaus teisėms”.

Kreacionizmas yra apibudinamas kaip pažiūra arba tikėjimas, jog visata yra sukurta Dievo arba dievų. Toks požiūris yra būdingas Vakarų (judaizmas, krikščionybė, islamas) ir kai kurioms Rytų (induizmas) religijoms.

Kreacionizmo renesansas arba neokracionizmas kilo JAV, šią pažiūrą siekiant atgaivinti šalies švietimo ir mokslo institucijose. Ryškiausias neokrecionizmo judėjimas JAV yra „Intelligent Design movement“. Pasak jų, daugelis gyvybės formų yra pernelyg sudėtingos, kad atitiktų Ch.Darwino evoliucijos teoriją.

Kreacionizmui pritaria nemažai konservatyvių pažiūrų politikų tiek JAV, tiek Europoje – tarp jų dabartinis JAV prezidentas Georges Bushas bei naujasis respublikonų kandidatas į prezidentus Mike’as Huckabee, buvęs Italijos premjeras Silvio Berlusconi, Lenkijos švietimo viceministras Mirosławas Orzechowskis.

O juk viskas gali būti išspręsta žymiai paprasčiau - kiekvienas požiūris, kol jis nėra absoliučiai paneigtas arba pativirtintas, yra teisingas. Ir su visais požiūriais mokykla privalėtų supažindinti, o toliau jau kiekvieno mąstančio žmogaus asmeninis reikalas, kuo tikėti, kuo ne.

Parengta pagal balsas.lt publikaciją

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (22)