Kaminai ir druska teršia orą  (1)

Spustelėjus šaltukui, iš kaminų intensyviau pradėjus rūkti dūmams, o ant gatvių pabirus druskai, tenka kvėpuoti užterštu oru. Kietųjų dalelių koncentracija ore Klaipėdoje ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose leistiną ribą viršijo dar gruodžio pabaigoje. Ore tvyrojo 10 mikronų skersmens dalelės, kurios patenka į žmogaus plaučius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aplinkos apsaugos ministerija teigė, jog oro tarša padidėjo dėl pietvakario vėjo, kuris atnešė kietąsias daleles iš Lenkijos ir Kaliningrado srities. Šiose teritorijose, ypač Kaliningrade, dar labai daug namų šildoma anglimi, todėl į orą išmetama daug kietųjų dalelių.

Paskutinę praėjusių metų dieną orai pradėjo keistis, pasnigo, bet oro tarša kietosiomis dalelėmis vis dar buvo didesnė nei norma. Tačiau pradėjus griaudėti fejerverkams, sproginėti petardoms, kurios taip pat prisidėjo prie taršos, dalelių koncentracija ore dar labiau padidėjo.

Klaipėdoje situacija šiek tiek kitokia nei visuose Lietuvos miestuose. Uostamiestį gelbsti stiprūs vėjai, kurie išsklaido kietąsias daleles. Klaipėdos oro kokybės tyrimų stotys, esančios pačiame uostamiesčio centre ir Šilutės plente, buvo užfiksavusios tik nedidelį kietųjų dalelių padidėjimą.

Pasak Aplinkos apsaugos agentūros oro kokybės valdymo direktoriaus Donato Perkausko, labiausiai mūsų organizmams kenkia barstoma ant kelių druska, kurios dalelės pašalus kyla į viršų ir patenka į kvėpavimo takus, taip pat anglimi bei nekokybišku kuru kūrenamų namų tarša.

Ne į sveikatą gyventojams ir netvarkingų dyzeliniu kuru varomų automobilių išmetamosios dujos, dulkės ir dygliuotų padangų sukeltos smulkios dalelės, kurias kaip ir barstomą druską žmogus gali įkvėpti.

Didžiausias oro užterštumas būna pavasarį, kai užsilikęs po žiemos purvas dulkėmis kyla į orą. D. Perkauskas mano, kad tuo laiku gatves reikia išvalyti per dešimt dienų, bet toli gražu per tokį laiką nespėjama nuvalyti nė pusės purvo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)