Šiąnakt nedidelis asteroidas atakavo Žemę  (8)

Pirmą kartą astronomams pavyko aptikti objektą, kuris tuoj tuoj trenksis į žemę. Tai nedidelis, penkių metrų skersmens asteroidas, kuris žemės atmosferą pasiekė šią naktį 4h 25min Lietuvos laiku ties šiaurine Sudano dalimi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asteroidas buvo per mažas, kad pasiektų žemę - jį sudegino mus nuo kosmoso sauganti žemės atmosfera, o į orą meteorito degimo metu buvo išlaisvinta per 1 kilotoną energijos, kas prilygsta nedidelės atominės bombos sprogimui.

Asteroidas, kuriam suteiktas indeksas 2008 TC3, pirmą kartą buvo pastebėtas vakar, pirmadienį. Jį aptiko Mt. Lemmon observatorijos Arizonoje (JAV) astronomai. Pasak jų, sprendžiant iš meteorito šviesumo, jo skersmuo neturėtų būti didesnis nei 5 metrai. Tai reiškia, kad „jis yra gana mažas, todėl tikėtina, kad sudegs atmosferoje“, - „New Scientist“ sakė NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje astronomas Steve‘as Chesley.

Šitokio dydžio meteoritai ir anksčiau atakuodavo žemę, tačiau tai pirmas kartas kuomet objektas buvo pastebėtas, tuomet apskaičiuota jo skrydžio trajektorija, galimas susidūrimo su žeme taškas bei apie pavojų buvo pranešta žmonėms. „Šis įvykis nėra kažkuo ypatingas, jis išsiskiria iš kitų tik tuo, kad mes, pastebėję, kad kažkas artėja, pirmą kartą apskaičiavome, į kurią vietą jis gali pataikyti, ir dar prieš susidūrimą apie tai perspėjome“, - sakė Pizos universiteto (Italija) astronomas Andrea Milani Comparetti. Mokslininkų teigimu tai didelis žingsnis į priekį kosmoso stebėjimo ir žemės saugumo klausimų srityje.

Asteroidas į atmosferą įėjo 20 laipsnių kampu, todėl paliko gerai matomą pėdsaką, kurį buvo galima stebėti kelių šimtų kilometrų atstumu šiaurės Sudane.

Šio asteroidas atradimas tapo geru priminimu, jog didesni ir potencialiai labiau grėsmingi akmenys gali atakuoti žemę, o panašūs stebėjimai yra netik reikalingi, tačiau gyvybiškai būtini.

Toliau kelios animacijos, parodančios asteroido judėjimo trajektoriją

ir kaip atrodytų situacijos vaizdas, jeigu jūs skirstumėte kartu su asteroidu (orbit.psi.edu saito parengta animacija):

orbit.psi.edu saito parengta animacija

 Naudotasi www.balsas.lt ir www.alfa.lt publikacijomis

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (8)