Mokslininkai įspėja apie artėjančią maisto krizę  (7)

Pusė pasaulio gyventojų gali susidurti su klimato atšilimo sukelta maisto krize iki 2100 metų, teigia JAV mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vašingtono universiteto (JAV) mokslininko Davido Battisčio teigimu, greitas atšilimas sumažins derlių atogrąžose.

Kaip rašo BBC, pasak mokslininko D. Battisčio, remiantis klimato atšilimo modeliais, ekstremaliai šiltos vasaros per šimtmetį taps norma. „Mes turime skubiai išrasti tokią javų veislę, kuri būtų atspari sausroms ir karščiams“, – rašo jis žurnale „Science“.

Tirdamas, kaip klimato atšilimas paveiks maitinimosi įpročius, Davisas Battistis bendradarbiavo su Stanfordo universiteto (JAV) mokslininku Rosamondu Nayloru. Mokslininkai apskaičiavo, kad yra didesnė nei 90 proc. tikimybė, kad iki 2100 metų oro temperatūra atogrąžose bus aukštesnė, nei iki šiol kada nors užregistruota.

„Šie skaičiavimai yra svarbūs, nes prireiks dešimtmečių, kad išsivystytų naujos kultūrų rūšių įvairovės, kurių sausros ir karščiai nesunaikintų“, – sako R. Nayloras. Anot tyrėjų, atogrąžose dėl karščių 20–40 proc. sumažės javų, kukurūzų ir ryžių derlius.

Šiuo metu atogrąžose gyvena apie 3 mlrd. žmonių. Manoma, kad iki šimtmečio pabaigos jų padvigubės. Tyrėjai mano, kad įvairių kultūrų derlius turėtų sumažėti ir kitose srityse.

Reikia nepamiršti, jog klimato kaita skatina ir didesnį kultūrinių augalų kenkėjų kiekį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)