Genetiškai pakeisti kukurūzai Meksikoje visgi ištrūko į laisvę, patvirtino tyrimas  (7)

Meksikoje pagaliau oficialiai patvirtinta, kad genetiškai modifikuotų kukurūzų genai aptikti įvairiose kaimiškose šalies vietovėse augančių kukurūzų veislėse, skelbia „New Scientist“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujasis tyrimas užbaigė ilgai trukusią diskusiją dėl genetiškai pakeistų kukurūzų genų plitimo ir atskleidė, kad nustatyti genų „migraciją“ yra kur kas sunkiau, nei manyta.

2001 m. biologai Davidas Quistas ir Ignacio Chapela pranešė atokiame Meksikos Oaxaca regione augančiuose laukiniuose kukurūzuose aptikę „genetinio užteršimo“ požymių. Paskelbę savo tyrimo rezultatus jie susilaukė smarkios kritikos dėl neva naudotos neteisingos technikos. Žurnalas „Nature“ net buvo priverstas atsisakyti jų straipsnio, nes antrasis kitų specialistų atliktas tyrimas nepatvirtino pirmojo rezultatų.

Tačiau dabar Meksikos nacionalinio autonominio universiteto mokslininkės Elenos Alvarez-Buylla vadovaujama tyrėjų grupė patvirtino D. Quisto ir I. Chapela tyrimo išvadas. Apie šį tyrimą ir pirmines jo išvadas mes jau rašėme šiame straipsnyje, o dabar publikuotose naujausiose tyrimo išvadose, kurias paskelbė žurnalas „Molecular Ecology“, patvirtinama, kad pakeisti genai buvo aptikti beveik 1 proc. iš kone 2000 Oaxaca regione paimtų kukurūzų pavyzdžių.

Mokslininkų teigimu, į laisvę „ištrūkę“ modifikuoti kukurūzai pasiskirstę netolygiai – jų esą buvo gausu vienuose laukuose, tačiau neaptikta kituose, todėl genetinio monitoringo aprėptis esą turėtų būti maksimaliai išplėsta. Be to, pasak specialistų, pavyzdžius su pakeistais genais patikimai identifikuoti įmanoma ne visose laboratorijose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: