JAV mokslininkai rado hipotezės apie gyvybės atsiradimą kosmose patvirtinimą  (29)

Medžiagoje iš kometos „Wild 2“ uodegos mokslininkai rado aminorūgštį gliciną, kurią organizmai panaudoja baltymų molekulių sintezei. Medžiaga buvo gauta vykdant ypatingą NASA misiją „Stardust“, praneša „RIA Novosti“. Amerikiečių mokslininkų manymu, šis atradimas sustiprina hipotezę apie gyvybės atsiradimą kosminėje erdvėje ir tolimesnį jos vystymąsi Žemėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Glicinas yra aminorūgštis, kurią visi gyvi organizmai naudoja baltymų molekulių sintezei. Mums pirmąjį kartą pavyko rasti šios klasės jungčių medžiagoje iš kometos. Tai patvirtina hipotezę, kuria teigiama, kad kai kurios pradinės gyvybės atsiradimui būtinos medžiagos galėjo susiformuoti kosmose ir jau po to atsirasti Žemėje, į ją nukritus kometai arba meteoritui“, – spaudos tarnyba cituoja NASA tyrėją iš NASA Goddardo kosminių skrydžių centro Jamie Elsilą. Ji kartu su kolegomis pranešė apie savo atradimą Amerikos chemijos draugijos susirinkime, vykusiame Vašingtone, JAV.

Misija „Stardust“ buvo pradėta 1997 m., o 2004 m. kosminis zondas „Stardust“ priartėjo prie kometos „Wild 2“, praskrisdamas pro jos uodegą. Šio skrydžio metu zondas rinko materijos daleles į specialų konteinerį, kuris grįžo į Žemę 2006 m. sausio mėn.  Pats zondas šiuo metu skrenda orbita alink Saulę, NASA planuoja panaudoti jį būsimose misijose.

Vidinė paleidžiamos kapsulės erdvė buvo išklota ypač lengva medžiaga, taip vadinamu aerogeliu, kurio daugiau nei 99 proc. sudaro tuščia erdvė. Ši medžiaga buvo būtina, norint „minkštai“ sustabdyti dideles ir mažas daleles, kurios papuolė į šią kapsulę, skrisdamos dideliu greičiu. Kitaip daugelis dalelių neišvengiamai susinaikintų atsimušusios į kapsulės sienas, jei jos vidus būtų išklotas kietesne medžiaga.

NASA mokslininkai jau anksčiau pareiškė, kad misijos „Stardust“ metu surinktose medžiagose yra glicino. Tačiau tuomet tyrinėtojams taip ir nepavyko įrodyti, kad jie rado kosminės kilmės glicino molekules. Galėjo būti, kad rastos molekulės pateko į kapsulę tuo metu, kai ji buvo surenkama Žemėje.

J. Elsilos darbo grupei pavyko įrodyti, kad tuomet rasta organinė medžiaga yra kosminės kilmės. Tuo tikslu mokslininkai atliko anglies izotopų, sudarančių glicino molekules, analizę. Tyrinėtojai išsiaiškino, kad glicino molekulių, daugumą kurių jie surinko aliuminio folijos (kuri sudarė aerogelio karkasą) paviršiuje, sudėtyje buvo daug sunkaus stabilaus anglies izotopo 13C, kuris skiriasi nuo žemiškos kilmės biologinių molekulių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (29)