Prognozuojama, jog jūros lygis pakils 2 metrais  (20)

Pasaulio jūrų lygis pakils mažiausiai du metrus ir tai beveik nesustabdomas procesas, teigia mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Svarbiausia kalbant apie jūrų lygius yra tai, kad jų labai lėtas kilimas jau prasidėjo ir to praktiškai nesustabdysi“, – klimato klausimams skirtoje konferencijoje Oksfordo (D. Britanija) universitete kalbėjo Stefanas Rahmstorfas iš Vokietijos Potsdamo universiteto.

„Aš nematau nė vieno būdo, kaip sustabdyti šį kilimą, net jei išmetamų emisijų kiekis būtų sumažintas iki nulio“, – pridūrė pasaulyje pripažintas jūrų lygio ekspertas.

Pasak jo, geriausia vandens lygio kilimo pasekmė būtų ta, jog kai temperatūros stabilizuosis, jūrų lygis kils iki tam tikro taško, tačiau procesas vyks „šimtmečiais“.

Dauguma mokslininkų teigia, kad dėl šiltnamio efekto pasaulio temperatūra pakils mažiausiai 2 °C, vien XX amžiuje planeta pašiltėjo 0,7-0,8 °C, o vandens lygis pakilo 20 cm.

Anot S. Rahmstorfo, jei pasaulio temperatūra pakils pusantro laipsnio, jūrų lygis per kelis amžius pakils 2 metrais ir dėl to išnyks dalis salose gyvenančių kultūrų.

Kaip rašo „Reuters“, mokslininkas spėja, kad vandens lygis šiame amžiuje pakils vienu metru (klimato temperatūra pakils 1,5 °C), per kitus 3 amžius jūrų lygis pakils dar 5 metrais.

„To niekaip nesustabdysime, nebent sugebėsime atšaldyti planetą. Tai pavyktų, jei anglies dvideginį ištrauktume iš atmosferos. Šiandien žinomomis priemonėmis to padaryti negalima“, – sakė mokslininkas.

Oksfordo mokslininkai bandydami įtikinti pasaulį dėl šylančio klimato ir kylančio jūros lygio pasitelkia istoriją. Anot jų, prieš 3 mln. metų planeta buvo 2–3 °C šiltesnė, o jūrų vandens lygis – 25–35 metrų aukštesnis. Prieš 122 tūkst. metų planeta buvo 2 °C šiltesnė, jūrų lygis mūsiškį viršijo 10 metrų.

„Tai, ką dabar matome Antarktidoje ar Grenlandijoje gali būti trumpalaikis reiškinys arba tai gali žymėti pokyčius, buvusius prieš 122 tūkst. metų“, – priduria Pieras Vellinga iš Olandijos Vageningo universiteto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)