Sudarytas „Dienos po rytojaus“ žemėlapis  (12)

D. Britanijos Meteorologijos tarnyba sudarė apokaliptiniu vadinamą pasaulio žemėlapį, perspėjantį visuomenę apie 4 laipsniais atšilusio pasaulio klimato pasekmes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis žemėlapis buvo parengtas šalies vyriausybės užsakymu, jis buvo pristatytas naujos ekspozicijos Londono Mokslo muziejuje atidarymo metu, rašo „Telegraph.co.uk“. Žemėlapyje pavaizduota šalies Meteorologinės tarnybos prognozė, kaip pasaulis atrodytų nepavykus sumažinti „šiltnamio dujų“ emisijų ir vidutinei temperatūrai planetoje padidėjus 4 laipsniais pagal Celsijų. Žemėlapį sudarę specialistai mano, kad su tokiu pavojumi žmonija gali susidurti dar iki 2060 metų. Jei vidutinė temperatūra pasaulyje padidėtų 4 laipsniais, pasekmes pajustų viso pasaulio gyventojai, teigia žemėlapio sudarytojai. Pavyzdžiui, vasaromis temperatūra D. Britanijoje pakiltų iki 40 ir daugiau laipsnių, sausros niokotų šalies pietrytinę dalį, kylantis jūros lygis keltų pavojų kai kuriems pakrančių regionams, o potvyniai žiemą taptų įprastu reiškiniu. Žemėlapio sudarytojai konstatuoja, kad „+4 laipsnių“ scenarijaus atveju temperatūra Arkties srityje galėtų pakilti iki 16 laipsnių, vasaromis Niujorke tvyrotų daugiau nei 50 laipsnių siekiantys karščiai, dėl sausrų Viduržemio jūros baseine nusektų upės, iki 40 proc. sumažėjus kviečių ir kukurūzų derliui daugelyje Afrikos šalių kiltų badas. Prognozuojama, kad dėl tokių klimato permainų iki 30 proc. sumažėtų Azijoje išauginamų ryžių kiekis.

Sausros dvigubai dažniau nei dabar niokotų pietinę Afriką, pietvakarių Aziją ir Viduržemio jūros regiono šalis. Dėl spartėjančio atšilimo amžinojo įšalo zonose palei Arkties vandenyną į atmosferą iš grunto pradėtų skirtis vis daugiau metano, taip dar labiau spartinant „šiltnamio dujų“ poveikį temperatūros kilimui. Padidėjusi oro temperatūra prisidėtų prie miško gaisrų plitimo – pasak britų specialistų, būtų prarasta didelė dalis Amazonės baseino miškų, daugiau gaisrų kiltų pietinėje Europoje, Australijoje ir JAV.

Vyriausiasis D. Britanijos vyriausybės patarėjas mokslo klausimais profesorius Johnas Beddingtonas, dalyvavęs žemėlapio pristatyme, pareiškė, kad jis pabrėžia būtinybę siekti pasaulinės sutarties dėl anglies dvideginio emisijų ribojimo, kuri leistų temperatūros kilimą apriboti iki 2 laipsnių pagal Celsijų. Pasak jo, jei temperatūra pasaulyje pakils 4 laipsniais, padariniai bus „pragaištingi“. „Mes privalome pasiekti, kad temperatūra nekiltų daugiau, nei 2 laipsniais. Tai nebus lengva, bet mes privalome tai padaryti“, - J. Beddingtoną cituoja „Telegraph.co.uk“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(2)
(-1)

Komentarai (12)