D.Britanijos mokslininkai tiria Ukrainos „supergripą”, nuo kurio jau mirė 189 žmonės  (23)

Didžiosios Britanijos mokslininkai, siekdami išsiaiškinti, ar virusas mutavo, tiria kiaulių gripo atmainą, kuria Ukrainoje užsikrėtė daugiau kaip 1 mln. žmonių, o 189 žmonės mirė, praneša dailymail.co.uk. Kai kurie gydytojai susiejo Ukrainoje siaučiančio gripo simptomus su tais, kurie pasireiškė po Pirmojo pasaulinio karo Ispanijoje siautusio, milijonus gyvybių nusinešusio Ispanijos gripo aukoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai pranešė D. Britanijos dienraštis „Daily Mail“. Pasak kai kurių Ukrainos gydytojų, šio gripo simptomai labai panašūs į nuo 50 iki 100 milijonų gyvybių nusinešusi ispaniškąjį gripą, kurio pandemija kilo 1918 metais. Dienraštis cituoja neįvardytą Vakarų Ukrainoje dirbantį gydytoją, pranešusį apie didelį susirūpinimą keliančius gripo viruso požymius.

„Mes atlikome dviejų nuo šio gripo mirusių žmonių skrodimus ir aptikome, kad jų plaučiai buvo juodi kaip anglis. Jie atrodė taip, tarsi būtų sudegę. Tai kraupus vaizdas“, - sakė jis.

Kaimyninė Lenkija, baimindamasi, kad paslaptingas virusas gali išplisti į vakarus, kreipėsi į Europos Sąjungą (ES), ragindama imtis veiksmų. Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas parašė Europos Komisijos pirmininkui Jose Manueliui Barrosui ir ES prezidentaujančios Švedijos ministrui pirmininkui Fredrikui Reinfeldtui.

„Šios grėsmės pobūdis reikalauja imtis skubių veiksmų Europos Sąjungos lygiu“, - savo laiške rašo Lenkijos ministras pirmininkas. Rusija, Slovakija, Lenkija, Vengrija ir Rumunija jau pradėjo tikrinti į jų teritoriją atvykstančių ukrainiečių sveikatos būklę. Slovakija uždarė 2 iš 5 pasienio punktų.

Pranešama, kad virusologai Kijeve ir Lvove bando identifikuoti ligos sukėlėją. Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka kreipėsi į Pasaulio sveikatos organizaciją prašydamas ekspertų pagalbos. „Žmonės miršta. Epidemija žudo gydytojus. 21 amžiuje tai absoliučiai nepriimtina“, - šalies vadovo žodžius cituoja „Daily Mail“.

Kalbėdamas per TV, Ukrainos vadovas pabrėžė, kad, skirtingai nei kitose šalyse, Ukrainoje sparčiai plinta iškart 3 rimtos virusinės infekcijos – dvi sezoninio ir viena pandeminio gripo atmaina. Virusologai mano, kad dėl šių infekcijų ir galimų H1N1 viruso mutacijų kyla dar agresyvesnio štamo pavojus.

„Virusologai teigia, kad mutavęs šis infekcijų derinys gali sukelti dar agresyvesnį naują virusą“, - teigė Ukrainos prezidentas.

Anot Lvovo Greitosios pagalbos ligoninės vadovo Myrono Borysevičiaus, Lvove nuo gripo mirė 4 vyrai ir 1 moteris. Du mirę pacientai priklausė 22-35 metų amžiaus žmonių grupei, o kiti du – daugiau kaip 60 m. amžiaus grupei. Visiems jiems buvo diagnozuotas virusinis plaučių uždegimas.

„Išsiuntėme mėginius į Kijevą. Mes netikime, kad tai yra H1N1 virusas. Bet ir nežinome, kokios tai rūšies plaučių uždegimas“, - sakė jis.

Pasak „Daily Mail“, Ukrainoje paimti gripo viruso mėginiai šiuo metu tiriami Londone, „Medical Research Council“ organizacijos laboratorijose.

„Medical Research Council“ atstovas spaudai pareiškė, kad specialistai jau gavo preliminarius šių tyrimų rezultatus, tačiau kokie jie, atsisakė pranešti. „Mes neturime pakankamai viruso pavyzdžių, todėl turėsime išauginti didesnį jų kiekį, kad galėtume padaryti galutinę išvadą apie jo prigimtį“, - sakė jis dienraščiui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (23)

Susijusios žymos: