Kelionės laiku įmanomos? Fizikos profesorius skelbia, kokiu būdu tai būtų galima padaryti  (1)

Buvęs Konektikuto universiteto fizikos profesorius Ronaldas Malletas kuria besisukančius lazerius, skirtus keliauti laiku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

The Guardian“ rašo apie mokslininko idėjas ir darbą.

Pažymima, kad jis sukūrė lazerio kilpos prototipą, hipotetiškai leidžiantį judėti laiku atgal.

R. Mallettas sako, kad jo idėja reikalauja sukurti dirbtinę juodąją skylę. Visų pirma, tam būtų naudojamas žiedinis lazeris.

„Pasirodo, kad besisukančios juodosios skylės gali sukurti gravitacinį lauką, dėl kurio gali susidaryti laiko kilpos, leidžiančios nukeliauti į praeitį“, – sako R. Mallettas. Skirtingai nuo įprastos juodosios skylės, besisukanti juodoji skylė turi du įvykių horizontus (paviršius, apimantis erdvę, iš kurios negali ištrūkti elektromagnetinė spinduliuotė), vidinį ir išorinį. Tarp šių dviejų įvykių horizontų vyksta tai, kas vadinama erdvės-laiko ištempimu.

„Pateiksiu jums analogiją“, – kantriai sako R. Mallettas. „Tarkime, dabar priešais jus yra puodelis kavos. Pradėkite maišyti kavą su šaukšteliu. Ji pradėjo suktis aplinkui, tiesa? Štai ką daro besisukanti juodoji skylė“. Tačiau jis tęsia: „Einšteino teorijoje erdvė ir laikas yra susiję vienas su kitu. Štai kodėl jis vadinamas erdvėlaikiu. Taigi juodajai skylei besisukant, tai iš tikrųjų sukels ir laiko sukimąsi“.

 

Nors juodųjų skylių šiame Paukščių Tako kampelyje trūksta, R. Mallettas mano, kad galbūt rado dirbtinę alternatyvą dėka įrenginio, vadinamo žiediniu lazeriu, kuris gali sukurti intensyvų ir nenutrūkstamą besisukantį šviesos spindulį – „šviesa gali sukurti gravitaciją... ir jei gravitacija gali paveikti laiką, tai pati šviesa gali įtakoti laiką“, – aiškina jis.

 

2019 m. R. Mallettas sukūrė veikiantį lazerio prototipą. Jis mano, jog tai gali suveikti. Tačiau kelionė dar neįvyko, nes prototipas neturi galimybės grįžti atgal tiek, kiek to norėtųsi. Tuo pačiu jis sako, kad grįžimas laiku atgal gali tęstis tik iki tada, kada buvo sukurta kilpa.

„Tarkime, tokį įrenginį jau turėjome prieš kelerius metus, o dabar turime vaistų, galinčių išgydyti COVID“, – sako jis.

„Įsivaizduokite, jog galėtume tiksliai numatyti, kada įvyks žemės drebėjimai ar cunamiai. Taigi aš atvėriau duris tokiai galimybei“, - apibendrino R. Mallettas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(24)
(8)
(16)

Komentarai (1)