Didžiausia pasaulio demokratija palaiko Suomijos socialinį eksperimentą: pirmieji bandymai „įspūdingai teigiami“ (Video)  (22)

Pagrindinis visuotinių bazinių pajamų idėjos šalininkas pranešė, kad Indijos vyriausybė šį mėnesį paskelbs pranešimą, palaikantį UBI kaip „žingsnį pirmyn“.

Ką tai reiškia Indijos piliečiams, nėra aišku, tačiau tai bus dar vienas žingsnis link UBI, kuris siūlomas kaip sprendimas prarandamiems darbams dėl įsigalinčio automatizavimo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-01-09 Didžiausia pasaulio demokratija palaiko Suomijos socialinį eksperimentą: pirmieji bandymai „įspūdingai teigiami“ (Video)  (22)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oficialus palaikymas

Suomijai vykdant visuotinių bazinių pajamų (universal basic income – UBI) eksperimentą, kuris truks porą metų, panašu, UBI sulaukia vis daugiau dėmesio, kaip priimtina sistema. Dabar pagrindinis UBI idėjos šalininkas pranešė, kad didžiausios pasaulyje demokratinės valstybės, Indijos, vyriausybė ruošiasi pareikšti palaikanti UBI kaip „iš esmės, žingsnį pirmyn.“

Pranešimas, kuris bus Finansų ministerijos metinės Ekonominės apžvalgos dalis, tikimasi, bus paskelbtas šį mėnesį. Indija turi nemenką UBI pilotinių programų patirtį. Šias programas remia Guy Standing, vienas iš Basic Income Earth Network (BIEN) įkūrėjų, ir jis teigia, kad Indijos pranešimas palaikys sistemą.

Pasak Standingo, jų atliktų UBI bandymų rezultatai „įspūdingai teigiami.“ Duodamas interviu Business Insider, jis sakė:

Labiausiai stebinantis dalykas, kurio nesitikėjome, buvo tai, kad emancipacinis efektas buvo didesnis už monetarinį. Tai suteikė žmonėms kontrolės jausmą. Dalį pinigų jie skyrė skolų išmokėjimui, priėmė daugiau sprendimų, išvaduojančių iš skolų pančių. Moterys galėjo pačios priimti jų gyvenimą lemiančius sprendimus.

Standingas nėra vienintelis UBI šalininkas Indijoje. Arvindas Subramanianas, patarėjas ekonominiais klausimais, anksčiau išreiškė savo paramą programai.

1,3 mlrd gyventojų turinti Indija yra auganti ekonomika, nepaisant, nors pernai šiek tiek nusmuko. Tačiau ~29,5% populiacijos gyvena skurdžiai, ypač – kaimuose. „Žmones į skurdą tempia sausros, mažėjančios žemės ūkio galimybės, ligos ir taip toliau,” Subramaniano kalbą universiteto forume skelbia The Times of India. „Tad, vyriausybės teikiamas saugumo tinklas turėtų būti gan platus ir būtent todėl [bazinės pajamos] turi naudos.“

Atsakymas bedarbystei

Tačiau Standingas nemano, kad Indija įgyvendins plataus masto programą. „Nesitikiu, kad ji bus vykdoma plačiu mastu, nes tai būtų itin dramatiška pertvarka,“ pažymėjo jis. Bet vyriausybė dabar vertina UBI kaip pasiekiamą galimybę, ir tai yra pirmoji įveikta jos įgyvendinimo kliūtis.

Dabartinis dėmesys UBI ir šalių noras ją išbandyti nėra atsitiktinis — jis glaudžiai susijęs su automatizacijos plitimu. Ekspertai vertina šią sistemą kaip galimą bedarbystės dėl darbų automatizavimo problemos sprendimą. Oxfordo universiteto ir Oxford Martin School tyrimas rodo, kad apie „47 procentams darbų JAV „kilusi grėsmė“ būti automatizuotiems per ateinančius 20 metų.“

Tai paskatino Tesla vykdantįjį direktorių Eloną Muską interviu CNBC išsakyti komentarą, kad „yra nemenka galimybė, kad dėl automatizavimo bus įvestos visuotinės bazinės pajamos, ar kažkas panašaus. Taip, neįsivaizduoju, ką dar galėtume padaryti. Manau, taip nutiks.“

Pagal UBI programą, piliečiams suteikiamos fiksuotos pajamos, nepaisant jų ekonominės padėties ir darbo, ir šie pinigai taip pat gali būti neapmokestinami, kaip Suomijos eksperimente. Ši sistema gali būti naudojama vietoje egzistuojančių socialinių paslaugų platformų, kurių išlaikymas vyriausybėms dažnai kainuoja brangiau, tad nauda būtų ne tik asmenims, tačiau ir visai ekonomikai. Vienintelis būdas sužinoti, ar UBI veikia – bandyti ją taikyti vis didesniu ir didesniu mastu, tad, reikia palaukti ir pažiūrėti, kokia suplanuota Indijos UBI programa.



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(30)
(0)
(30)

Komentarai (22)