„Google“ supažindino kiniečius su Tiananmenio įvykiais? (Video)  (6)

Kinijos interneto naudotojai galėjo užeiti į interneto svetaines, kurias ankščiau „Google“ paieškos sistema filtruodavo. Kiniečiams tapo prieinama informacija apie studentų demonstracijas Tiananmenio aikštėje, o taip pat kita valdžios cenzūruojama informacija, rašo msnbc.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprastai paieškos užklausas Google.cn sistema Kinijos valdžios reikalavimu filtruoja, tačiau šiandien jos pateikdavo netikėtus rezultatus. Įvedus į paieškos langą „Turkestano nepriklausomybė“, pirmoje vietoje buvo Vikipedijos straipsnis, skirtas judėjimui už Rytų Turkestano nepriklausomybę. Taip pat kiniečiams tapo prieinama įžymi nuotrauka „Nežinomas maištininkas“ (viršuje), padaryta studentų demonstracijų Tiananmenio aikštėje metu.

„Google“ atstovai Šiaurės Amerikoje nepatvirtino kompanijos cenzūros Kinijoje atsisakymo. Kai kurie oficialūs kompanijos atstovai tvirtino, jog „Google“ ir toliau filtruoja interneto paieškos rezultatus.

Jeigu „Google“ tikrai atsisakė cenzūros, kinams tapo prieinama visa informacija apie Tiananmenio aikštėje įvykusį susidorojimą su studentais:

Tuo tarpu

Tuo tarpu Kinijos valdžia įspėjo bendrovę „Google“, kad jos gali laukti „rimtos pasekmės“, jei ji atsisakys paieškos užklausų cenzūravimo Google.cn tinklapyje.

Kinijos pramonės ir informacinių technologijų ministras Li Ičžunas spaudos konferencijoje Pekine pareiškė, kad „Google“ privalo laikytis Kinijos įstatymų, jei nori tęsti savo veiklą šalyje.

Tuo pat metu ministras padėkojo „Google“ už pagalbą vystant Kinijos interneto rinką. Jis pabrėžė, kad bendrovė, pradėjusi savo veiklą šalyje 2007 metais, užima 30% interneto paieškos rinkos. Li Ičžunas taip pat pažymėjo, kad vyriausybė palaikys „Google“, jei bendrovė nuspręs tęsti savo verslą Kinijoje.

Po sausį įvykusios hakerių atakos „Google“ atstovai pareiškė, kad bendrovė yra pasiruošusi nutraukti savo veiklą Kinijoje. Paskutinės bendrovės duomenimis, ataka buvo vykdoma iš Kinijos teritorijos, o hakerių tikslas – žmogaus teisių gynėjų asmeniniai duomenys. Taip pat „Google“ įspėjo, esanti pasiruošusi nutraukti paieškos užklausų cenzūravimą, įvestą Kinijos valdžios reikalavimu.

Kovo 10 dieną „Google“ vykdomasis direktorius Erikas Šmitas pareiškė, kad bendrovė „greitai“ išspręs ginčą su Kinijos valdžia. Tai paskatino kalbas, kad „Google“ gali nutraukti veiklą Kinijoje jau šį mėnesį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT bazė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)