Prigožino PKK „Wagner“ pradėjo ginkluotą maištą. Svarbiausia. (Papildyta 2022-06-24 10:30)  ()

PKK „Wagner“ vadas Evgenijus Prigožinas paskelbė, kad PKK pajėgas (jo tvirtinimu, 25 tūkst. žmonių ir dar 25 tūkst. rezervo) naudoja „išsiaiškinti“ su karine šalies vadovybe. Birželio 23 vakare jis paskelbė pradedantis „Teisingumo maršą“, paprašė jam nekliudyti ir pažadėjo sunaikinti bandysiančius.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-06-24 Prigožino PKK „Wagner“ pradėjo ginkluotą maištą. Svarbiausia. (Papildyta 2022-06-24 10:30)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Birželio 24 ryte pasirodė kadrai Z ženklais pažymėtos šarvuotos technikos su ginkluotais žmonėmis Rostovo prie Dono gatvėse. FSB iškėlė baudžiamąją bylą dėl karinio maišto, o į PKK „Wagner“, prašydami nutraukti tai, kas pradėta, kreipėsi kai kurie kariškiai, tarp kurių Sergejus Surovikinas.

Birželio 23 dienos vakare, 21:00 [MSK] Evgenijaus Prigožino telegram kanale „Kepka Prigožina“ apsirodė video, su kaip tvirtinama raketų smūgio į PKK „Wagner“ užnugario stovyklą pasekmėmis. Prigožinas pareiškė, kad smūgiavo RF Gynybos ministerija, o paskui audiopranšimų serija faktiškai paskelbė karinio maišto pradžią. Jis pareiškė, kad PKK „Wagner“ nusprendė „sustabdyti šalies karinės vadovybės keliamą blogį“.

„Prašau niekam nesipriešinti. Visi, kas bandys priešintis… Mes laikysime tai grėsme ir nedelsdami sunaikinsime. Taip pat bet kokius mūsų kelyje atsirasiančius blokpostus. Bet kokią aviaciją, kurią išvysime virš galvų. Prašau visus išlaikyti ramybę ir nepasiduoti provokacijoms, likti namuose. Pageidautina mūsų judėjimo maršrutu neiti į gatvę.

Kai pabaigsime ką pradėję, grįšime į frontą ginti mūsų Gimtinę. Prezidento valdžia, vyriausybė, VRM, Rosgvardija ir kitos struktūros ir toliau dirbs įprastu režimu. Mes išsiaiškinsime su tais, kurie naikina rusų kareivius, ir grįšime į frontą. Teisingumas bus atstatytas kariuomenėje, o paskui — teisingumas visoje Rusijoje.

— Evgenijus Prigožinas

Rusijso valdžia į šiuos įvykius reagavo, kaip į realią grėsmę. Prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad informuotas apie įvykius ir ėmėsi būtinų priemonių (kokių, nepatikslino; naktį Kremliaus spaudos tarnyba paskelbė Putino sveikinimą su Jaunimo diena). FSB RF iškėlė baudžiamąją bylą dėl karinio maišto, o paskui paragino nepaklusti Prigožino nurodymams ir jį areštuoti:

„Prigožino pareiškimai ir veiksmai faktiškai yra raginimas RF teritorijoje pradėti ginkluotą pilietinį konfliktą. Raginame PKK „Wagner“ kovotojus nevykdyti nusikalstamų Prigožino įsakymų ir imtis priemonių jį sulaikyti“.

— COS FSB RF

 

Rostovo prie Dono ir Maskvos gatvėse pasirodė karinė technika. Naktį į PKK „Wagner“ kovotojus kreipėsi armijos generolai — Sergejus Surovikinas (apie kurį Prigožinas atsiliepė pagarbiai) ir Generalinio štabo pagrindinės žvalgybos valdybos viršininko pavaduotojas Vladimiras Aleksejevas. Rankose laikydamas šaunamąjį ginklą, Surovikinas paragino PKK „Wagner“ kovotojus nutraukti maištą:

 

„Kreipiuosi į PKK „Wagner“ vadovybę, vadus ir kovotojus. Mes drauge su jumis kovojome, patyrėme nuostolius, drauge laimėdavome. Mes vieno kraujo, mes kariai.

Raginu sustoti, priešininkas tik ir laukia, vidinės politikos padėties paaštrėjimo. Negalima veikti jo naudai. Kol nevėlu, reikia paklusti visos liaudies išrinkto RF prezidento valiai ir įsakymui, sustabdyti kolonas, grąžinti jas į nuolatinio dislokavimo punktus. Visas problemas spręsti tik taikiai, vadovaujant RF Ginkluotųjų pajėgų Vyriausiajam vadui“

— Generolas Sergejus Surovikinas

„Pirmuoju kanalu“ pradėta transliuoti skubi naujienų laida, kurią vedė žinomiausia televizijos kanalo vedančioji — Ekaterina Andrejeva. Ji pranešimus apie Gynybos ministerijos smūgius PKK „Wagner“ stovykloms melagienomis.

 

 

Birželio 24 dienos 5 valandą ryto Rostovo prie Dono atvėse pasirodė šarvuota technika, automatais ginkluoti žmonės, vilkintys uniformas. Kol kas nežinia, ar tai PKK „Wagner“ kovotojai. Kai kurie telegram kanalai pareiškė, kad mieste užimti karinės apygardos, MVD, FSB ir srieties administracijos pastatai. Ši informacija kol kas nepatvirtinta. Karo ekspertas Ruslanas Levijevas pareiškė, kad, jo nuomone, kariškiai Rostove — Gynybos ministerijos pajėgos.

RIA „Novosti“ pranešė, kad Rostovo srities gubernatorius paragino susilaikyti nuo kelionių į Rostovo prie Dono centrą ir jeigu įmanoma, iš namų niekur neiti.

Maskvos meras Srgejus Sobianinas pareiškė, kad mieste bus vykdomos „antiteroristinės priemonės“.

Pats Evgenijus Prigožinas pareiškė, PKK „Wagner“ pajėgoms pasieniečiai nesipriešino ir jos pasiekė Rostovą prie Dono. Jei tikėsime jo pranešimais, du kartus bandyta atakuoti PKK „Wagner“ koloną sraigtasparniais, tačiau jie buvo numušti.

 

Šeštą valandą ryto paaiškėjo, kad karinės technikos kolona juda ir link Voronežo.

 

Publikacija pildoma.

 

 

 

 

 

 

-->


republic.ru




(20)
(0)
(20)

Komentarai ()

Susijusios žymos: