JAV: Iranas galėtų apšaudyti Europą šimtais raketų  (51)

Iranas per vieną išpuolį Europą galėtų apšaudyti „daugybe, gal net šimtais“ raketų, penktadienį įspėjo Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius. Robertas Gatesas pareiškė, kad šalies žvalgyba pranešė apie vis didėjančią grėsmę, kurią kelia Irano balistinių raketų pajėgumas. Jis taip pat pabrėžė, kad Irano pavojus, o ne Rusija buvo priežastis, dėl kurios JAV prezidentas Barackas Obama paskelbė nuodugnų NATO europinės raketinės gynybos patikrinimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak R.Gateso, patobulinti raketų gaudytojai „suteiktų galimybę apsaugoti mūsų kariuomenę, mūsų bazes ir mūsų įrangą bei mūsų sąjungininkus Europoje“. Kelių milijardų dolerių vertės pastangos skirtos siekiant apsisaugoti nuo Irano raketų, kurios galėtų būti užtaisytos cheminėmis, biologinėmis ar branduolinėmis galvutėmis, pridūrė R.Gatesas.

Gynybos sekretorius taip pat siekė sumažinti Rusijos nuogąstavimus, viešai akcentuodamas, kad noras modernizuoti priešraketinę gynybą susijęs tik su susirūpinimu dėl galimų Irano išpuolių.

Kalbėdamas Kongrese, R.Gatesas sakė: „Mūsų priešraketinės gynybos sistema neturi galimybės apsaugoti nuo Rusijos Federacijos didelio ir pažangaus arsenalo. Galiausiai JAV raketinė gynyba nei dabar, nei vėliau neturės įtakos Rusijos strateginiam atgrasymui.“

Vis dėlto JAV gynybos sekretorius taip pat pareiškė abejojąs B.Obamos viltimi, kad Maskva, bendradarbiaudama su Vašingtonu, prisijungtų prie priešraketinės gynybos sistemos. Jis sakė: „Sutarimo dėl priešraketinės gynybos nėra. Rusai jos nekenčia. Jie nekenčia jos nuo 1960-ųjų vidurio. Jie visada jos nekęs, labiausiai dėl to, kad mes ją pastatysime, o jie ne“.

Toliau kalbėdamas apie Rusiją R.Gatesas pabrėžė, kad Maskvos požiūris į Iraną yra „šizofreniškas“ ir kad šiuo požiūriu ji sau tiesiog siekia naudos, nors ir pripažįsta, jog branduolinis Teheranas taptų iššūkiu saugumui.

Praėjusių metų rugsėjį Jungtinės Valstijos paskelbė planus NATO sąjungininkėse Europoje integruoti jūros ir žemės raketų gynybą. CŽV jau ilgai įspėja dėl didėjančios Irano raketų grėsmės. Pareigūnai pabrėžia, kad priešraketinės gynybos sistemos turėtų padengti visą Europą iki 2018 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (51)