Ne Baltijos šalys. Rusija gali smogti NATO netikėtoje vietoje  (2)

Demokratijos apsaugos fondo tyrėja Ivana Stradner mano, kad Kremlius yra pasiryžęs pradėti hibridinę agresiją prieš NATO ten, kur Aljansas turi silpniausias pozicijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kadangi Rusijos Federacija žlunga Ukrainoje, tiesioginė grėsmė NATO narėms, tokioms kaip Lenkija ir Baltijos šalys, gali būti šiek tiek sumažinta. Tikriausiai Balkanai taps nauju Maskvos destabilizuojančių pastangų taikymo tašku. Būtent Balkanuose yra silpniausias NATO flangas, kuris yra tinkamas Rusijos ambicijų taikinys. Taip mano Demokratijos gynimo fondo mokslininkė Ivana Stradner, praneša „The Telegraph“.

Publikacijos autorės teigimu, Vladimiras Putinas užsibrėžė tikslą „sugriauti NATO ir atskleisti Aljanso pažeidžiamumą“.

Praeitą savaitę, per vieną žiauriausių susirėmimų nuo Kosovo nepriklausomybės 2008 metais, dešimtys gerai ginkluotų etninių serbų užpuolė policiją šiaurinėje Kosovo dalyje ir užsibarikadavo stačiatikių bažnyčioje. Per incidentą žuvo vienas policininkas ir trys užpuolikai.

„Šis eskalavimas yra Maskvos svajonė. Serbija ir Rusija keletą mėnesių ruošė serbus eskalacijai Kosove, kurstydami įtampą Balkanuose, siekdamos atitraukti Vakarų dėmesį nuo karo Ukrainoje“, – rašoma straipsnyje.

Anot Ivanos Stradner, informacinė erdvė buvo užpildyta propaganda, kartojančia seną teiginį, kad Kosovas priklauso Serbijai. Panaši retorika anksčiau kurstė etninį smurtą regione.

 

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali panaudoti hibridinį karą, kad destabilizuotų regioną ir Rusija taptų vienintele patikima parlamentare.

„Šiuo planu siekiama trijų tikslų: atitraukti Vakarus nuo Ukrainos, sustiprinti Maskvos pozicijas regione ir suteikti Putinui svertus prieš Vakarų jėgas, jei jos nori užkirsti kelią konflikto eskalacijai regione... Nepaisant bendro NATO karinio pranašumo, ji turi silpnas pozicijas Balkanuose, o Rusija ten toliau ją nugali. Atėjo laikas NATO sustiprinti savo buvimą regione ir nukreipti Rusiją į gynybą“, – rašo publikacijos autorė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(4)
(10)

Komentarai (2)