Rusas emigrantas iš „Toyotos” gavo kompensaciją už jo išradimo naudojimą  (7)

Rusas emigrantas Aleksejus Severinskis, apkaltinęs „Toyota Motor“ bendrovę neteisėtu jo išradimo naudojimu hibridiniuose automobiliuose „Prius” ir pareikalavęs sustabdyti jų prekybą JAV, iš Japonijos automobilių kompanijos gavo kompensaciją, praneša newsru.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompensacijos suma neskelbiama, tačiau neatmetama galimybė, kad ji siekia milijonus dolerių. Jei teismas būtų patenkinęs A. Severinskio ieškinį, jis galėjo iš „Toyota” kas mėnesį gauti po 1,4 mln. JAV dolerių (apie 3,7 mln. Lt). Vis dėlto „Toyota” įtikino inžinierių nebetęsti bylinėjimosi teisme ir, sumokėjus kompensaciją, tarp šalių buvo pasirašyta taikos sutartis.

1994 m. A. Severinskis, kuris 8-ojo dešimtmečio pabaigoje emigravo iš SSRS į JAV turėdamas kišenėje vos kelis šimtus dolerių, išrado ir užpatentavo hibridinių elektrinių-benzininių automobilių aukštos įtampos maitinimo sistemą. Šios sistemos pagrindu buvo sukurtas „Prius” ir kiti hibridinius variklius turintys „Toyotos” automobiliai.

A. Severinskis pareiškė, kad geriausiai pasaulyje parduodamas hibridinis automobilis „Prius” veikia būtent šios sistemos dėka. Japonai tvirtina, kad variklis – jų inžinierių darbo rezultatas. Vis dėlto, 2005 m. JAV Federalinis teismas stojo A. Severinskio pusėn: jis įpareigojo „Toyota” mokėti išradėjui po 25 JAV dolerius už kiekvieną JAV rinkai skirtą automobilį, kuriame buvo panaudota patentuota technologija. Į sąrašą pateko ne tik „Prius”, bet ir „Lexus RX400h” bei „Toyota Highlander”.

A. Severinskiui teismo nurodyta suma pasirodė per maža ir jis pareikalavo, kad jam būtų mokama po 98 JAV dolerių už kiekvieną automobilį ir teismas vėl patenkino ieškovo prašymą. „Toyota” apskundė ši teismo sprendimą, o A. Severinskio bendrovė „Paice” kreipėsi į JAV Tarptautinės prekybos komisiją, reikalaudama uždrausti japoniškų hibridinių automobilių importą į JAV.

Pirminis bylos svarstymas turėjo įvykti liepos 19 d. Bylos svarstymo išvakarėse „Toyota” ir „Paice” paskelbė, kad pasirašė taikos sutartį. „Toyota” išmokėjo A. Severinskio bendrovei kompensaciją, kurios suma neskelbiama.

Vien birželio mėn. JAV buvo parduota apie 14 639 japoniškų hibridinių automobilių „Prius”, „Camry”, „Lexus HS250h” ir „Lexus RX450h”, tad jei A. Severinskis būtų laimėjęs šią bylą, „Toyota” būtų buvusi priversta mokėti jam kas mėnesį po 1,4 mln. JAV dolerių (apie 3,7 mln. Lt).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: