Kompiuterio populiarumas negarantuoja patikimumo  (28)

Ruduo kaip ir visada suaktyvins visą prekybą – tame tarpe ir IT sferoje. Sprendžiant iš dažnų diskusijų forumuose, sparčiausiai populiarėja nešiojami kompiuteriai, tačiau kuo didesnė jų pasiūla, tuo sunkiau išsirinkti tinkamiausią modelį. Daug kas juos rinksis pagal populiarumą ir draugų rekomendacijas, bet ar visada populiariausi kompiuteriai yra patys geriausi?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Norstat“ (didžiausia Skandinavijoje rinkos tyrimų bendrovė, turinti atstovybes ir Baltijos šalyse bei Lenkijoje) nesenai atliktas tyrimas parodė, jog Lietuvoje šiuo metu populiariausias nešiojamų kompiuterių prekinis ženklas yra „Asus” – jo paplitimas Lietuvoje - 24 procentai, toliau seka „Hewlett-Packard” – 21 proc., „Acer“ ir „Toshiba“ dalijasi po 12 proc.

Skaitmenine technika prekiaujančio prekybos tinklo SKYTECH.LT pardavimo vadybininkų teigimu, šiuo metu populiariausi kompiuteriai yra Lenovo G550Asus K52 JCDELL Vostro 1015 bei DELL Inspiron 15R. Pasak įmonės atstovų, tokia šių modelių paklausa yra protingai apgalvota. Mat Lenovo G550 pasižymi idealiu kainos ir kokybės santykiu, yra ypač lengvas, pakankamai galingas ir prieinamas net studentams ar moksleiviams, tuo tarpu šiek tiek brangesni Asus ir DELL modeliukai yra labai patikimi ir puikiai pateisina net ir reikliausių vartotojų lūkesčius.

„Norstat“ agentūros duomenimis, per ateinančius metus planuojamų įsigyti kompiuterių seka atrodo taip: pirmauja „Asus“ – jį paminėjo net 23 procentai planuojančių įsigyti kompiuterį. Antroje vietoje – „Apple“, kurį per ateinančius 12 mėnesių planuoja pirkti net 21 procentas apklausos dalyvių. Toliau – „Dell”, „Hewlett-Packard” bei „Toshiba“.

Prekinių ženklų populiarumas priklauso ne tik nuo gaminių kokybės, bet ir nuo marketingo bei vardo žinomumo. Tą nesunku suprasti, sulyginus populiariausius prekinius ženklus su kompiuterių gedimų statistika – ne visada populiariausi gaminiai yra vienodai ištvermingi.

Pagal SKYTECH.LT garantinio serviso statistiką, rečiausiai genda Dell ir Asus nešiojami kompiuteriai. Ypač patikimi kompiuteriai paprastai turi disko apsaugą, t.y. užfiksavus tam tikrus pavojingus judesius ar smūgius blokuojama kietojo disko galvutė, tokiu būdu išvengiant kompiuterių gedimo. Todėl renkantis nešiojamąjį kompiuterį vertėtų atsižvelgti ne tik į jo galingumą (RAM, procesorių, vaizdo plokštę), tačiau ir i aušinimo sistemą bei įrenginio surinkimo kokybę. Ilgiausias garantinio aptarnavimo laikas yra taikomas Dell kompiuteriams, jie nemokamai prižiūrimi net 36 mėn. 

SKYTECH.LT garantinio serviso technikai teigia, kad dažniausiai pasitaikantis nešiojamųjų kompiuterių gedimas yra kietojo disko problemos, matricos laidų susidėvėjimas, taip pat klientai dažnai atneša dėl didelio susikaupusių dulkių kiekio aušintuve perkaistančių kompiuterių.

Panašius duomenis pateikia ir specializuotos kompiuterių remonto įmonės Kaune PCtech meistrai – jų teigimu, patikimiausi modeliai yra IBM, kurių aparatiniai gedimai yra ypač reti. Toliau seka Lenovo (1% nuo visų PCtech remontuojamų kompiuterių) ir Dell (2% gedimų) kompiuteriai. Kiek dažniau genda Acer (4%), Toshiba (7%) bei Asus (10%) nešiojami kompiuteriai. Tiesa, analizuojant šiuos duomenis, patys meistrai siūlo atkreipti dėmesį į tai, jog Asus modeliai yra patys populiariausi, tad natūraliai ir jų remonto atvejų būna daugiau.

Visiškai kitokia situacija su „Hewlett-Packard” nešiojamais kompiuteriais – nors jų parduodama mažiau už „Asus“, tačiau jie yra įprastiniai serviso „svečiai“ (74% visų remontų), kurių dažniausia problema – sisteminės plokštės perkaitimas. Pagrindinis perkaitymo požymis – nebeįsijungiantis nešiojamas kompiuteris. Nors šie gedimai PcTech meistrų yra sutvarkomi ir netgi duodama kelių mėnesių garantija, tačiau visiems „Hewlett-Packard” savininkams visada rekomenduojama ypatingai saugoti savo kompiuterį nuo perkaitimo: nelaikyti ant lovos, nedirbti dulkėtoje ar labai tvankioje patalpoje. Pasak remonto meistrų, pagrindinė „Hewlett-Packard” problema slypi ne elektronikoje, o korpuso ir aušinimo sistemos projektavimo klaidose.

Tad rinkdamiesi kompiuterį atkreipkite dėmesį ne tik į jų populiarumą, bet ir į patikimumą - iš pateiktų statistinių duomenų kai kurias išvadas galima pasidaryti ir savarankiškai. Tiesa, „Norstat“ tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad specializuotų parduotuvių profesionalų konsultacijos turi lemiamą įtaką pirkėjų pasirinkimui. Tad belieka palinkėti pasirinkti tinkamą parduotuvę su savo amatą išmanančiais vadybininkais, kurie sugebės patarti ir padės išsirinkti patikimą gaminį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(7)

Komentarai (28)