„Kai tik rusai priartės prie Suvalkų koridoriaus... NATO smogs Rusijai šimtais tomahaukų.“ Generolas skelbia didelius įvykius  (1)

„Rusai pamišę, bet resursų pradėti kampaniją jie neturi.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Interviu „Glavred“, Ukrainos saugumo tarnybos atsargos generolas majoras, karo ekspertas Viktoras Jagunas išanalizavo Rusijos puolimo prieš Baltijos šalis scenarijų,  įvardijo galimą Rusijos puolimo laiką Suvalkų koridoriuje.

 – Šiaurės Atlanto aljansas pradėjo didžiausias nuo Šaltojo karo laikų karines pratybas „Steadfast Defender 2024“, kurios tęsis iki gegužės pabaigos. Vakarų spauda rašo, kad per manevrus bus imituojamas Rusijos Federacijos puolimas ir Aljanso 5 straipsnio paleidimas. Kaip manote, kiek rimta yra Rusijos atakos prieš NATO rytinį flangą grėsmė?

– Rusai pamišę, bet resursų pradėti kampaniją jie neturi. Kad turėtų galimybę griebtis tokių provokacijų, kurių iš tiesų gali būti daug, Rusijai reikia sustabdyti karines operacijas Ukrainoje. Kremlius turi mažai laiko, provokacijas galimos tik iki Švedijos įstojimo į NATO. Švedijos integracija į Aljansą lems, kad Maskva bus visiškai atkirsta nuo deguonies Baltijos jūroje, o Kaliningrado anklavas bus praktiškai atkirstas nuo Rusijos kariniu požiūriu. Tai taps didžiule ir labai opia problema rusams – jie nesupras, ką daryti.

Ir būtent šioje srityje Rusija turi galimybę pabandyti organizuoti proveržį į Suvalkijos koridorių. Buvau kelis kartus, pažįstu šią sritį ir galiu pasakyti, kad rusų perspektyvos labai abejotinos. Esant situacijai, kai jie šešis mėnesius ėmė Bachmutą su didžiuliais nuostoliais ir kelis mėnesius bando užimti Avdijivką, sunku įsivaizduoti, ko jie tikisi Suvalkų koridoriuje. Ten jau pradedamos betoninių užtvarų statybos, Lenkija ir Lietuva vykdys bendras pratybas. Sąjungininkai ruošiasi pavojingiems scenarijams.

– Rusija gali griebtis tik hibridinių atakų rytiniame NATO flange, bet vargu ar pajėgi visapusiškai karinei operacijai?

– Mano nuomone, šioje stadijoje rusai pajėgūs tik hibridinėms atakoms. Jie įstrigę Ukrainoje, o lygiagrečiai kariniai veiksmai būtų savižudybė. Bet jei Maskva nuspręstų, kad jų kariams vis dar reikia nusižudyti, po kovo mėnesio jie gali mobilizuoti 500 000 žmonių, apginkluoti juos pagaliais ar kulkosvaidžiais, kurie buvo duoti karui prieš ukrainiečius, ir duoti komandą kažkokiam puolimui. Ir tada Rusijos Federacijos klausimas bus išspręstas amžinai.

 

Sunku suprasti, ko Rusija tikisi, nes vienkartinis smūgis su 100 „Tomahawk“ raketomis (pagal Aljanso koncepciją gali būti panaudota net 500 raketų) Rusijos Federacijos teritorijoje sukels kiek kitokias pasekmes nei Ukrainos bepiločių orlaivių smūgis naftos perdirbimo gamyklai Sankt Peterburge. Maskva tikriausiai skuba, nes kiekvieną dieną NATO be perstojo ruošiasi jos agresijai.

Tiesą sakant, Rusija jau kariauja hibridinį karą prieš Vakarus. Karas vyksta žvalgybos, informacijos, kibernetikos ir kitose srityse. Jau matėme provokacijas pasienyje su migrantais ir Rusijos lėktuvų bei laivų, kurie niekam nepraneša apie savo manevrus Baltijos jūros zonoje, veiksmus. Norėdami tai patvirtinti, pateiksiu įdomų pavyzdį, apie kurį mažai kas rašė. Neseniai rusai Kaliningrado srityje išbandė savo elektroninio karo priemonių veikimą ir visiškai atjungė Suvalkų koridorių nuo GPS. GPS darbas yra labai svarbus kai kurioms NATO struktūroms – jos jau pradėjo tai suprasti ir pereina prie Starlink. Taigi, jei rusai naudos elektroninės karo įrangą iš Kaliningrado ir Baltarusijos, Suvalkų koridoriuje kartu su GPS signalu gali išnykti internetas ir mobilusis ryšys.

 

Apskritai Rusija galėtų pasinaudoti virtualia anarchija JAV laikotarpiu nuo 2024 metų lapkričio 5 dienos iki 2025 metų sausio 21 dienos ir pulti Baltijos šalis. JAV negalės priimti tam tikrų sprendimų, o Europoje kils diskusijos. Galbūt Rusija nori pasinaudoti šiuo konkrečiu laikotarpiu, nes nebeturės kitos galimybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(61)
(6)
(55)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: