Iranas ruošiasi išbandyti savo gamybos zenitines raketas S-300  (9)

Irano specialistai sukūrė rusiškos zenitinės raketinės “žemė-oras” tipo sistemos S-300 kopiją ir ruošiasi netrukus ją išbandyti, praneša naujienų agentūros IRNA ir Reuters. Pabrėžtina, jog prieš du mėnesius Maskva, nusileisdama Jungtinių Tautų reikalavimams, nusprendė tokių raketų Teheranui nebetiekti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Iranietiška zenitinės sistemos S-300 versija jau sukurta ir netrukus bus išbandyta, - pranešė Irano elitinių armijos dalinių vadas, brigados generolas Mohammadas Hassanas Mansourianas. – Taip pat kuriamos ilgų nuotolių raketos“.

Prieš aštuonerius metus galingiausių pasaulio valstybių santykiai su šia Artimųjų Rytų valstybe smarkiai atšalo dėl Irano branduolinės programos plėtojimo – buvo tikima, kad šia programa iš tikrųjų buvo siekiama branduolinę energija naudoti ne taikiems tikslams, o branduolinio ginklo kūrimui.

Vakarų šalys nuogąstauja, kad Irano specialistai gali vykdyti ir kur kas sudėtingesnių raketų tobulinimo programas. Tikėtina, kad viešojoje erdvėje minimi Irano raketų bandymai byloja apie Irano tikslą sukurti branduolinį ginklą.

Tačiau Islamiškoji Irano respublika neigia tokius būgštavimus ir tvirtina, kad karinės technikos tobulinimas atliekamas tik gynybos tikslais.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas rugsėjį atšaukė ilgus metus rengtą bandomąjį susitarimą, pagal kurį Iranui turėjo būti tiekiamos padidinto tikslumo S-300 zenitinės sistemos. Maskva tokį savo sprendimą motyvavo tuo, jog nenori pažeisti šių metų birželį JT paskelbtų sankcijų Irano atžvilgiu.

Irano atstovai teigia, kad po tokio Rusijos žingsnio, Teheranas nusprendė savarankiškai sukurti S-300 tipo raketinę sistemą.

„Saugumo sumetimais mes ketinome S-300 raketų pirkti iš Rusijos, - teigė M.H.Mansourianas. – Tačiau dėl JT Saugumo konsulo rezoliucijos ir dėl amerikiečių bei sionistų spaudimo, Rusija nusprendė gynybinių sistemų mums nebetiekti.“

JAV ir Izraelis primygtinai įtikinėjo Maskvą nutraukti susitarimą su Teheranu, baimindamiesi, kad Iranas zenitines sistemas gali panaudoti kurdamas gynybinį skydą saugoti Irano branduolinei infrastruktūrai, kuri, kaip įtariama, gali būti atominės bombos kūrimo programos dalis.

Islamiškoji Irano respublika perspėjo, kad jos atsakas į bet kokį militaristinį išpuolį Irano atžvilgiu bus triuškinantis. Be to, Irano valstybės pareigūnai kritikavo rusus vienašališkai nutraukus susitarimą dėl S-300 pardavimo ir grasino už susitarimo nelaikymą siekti kompensacijų. Praėjusį mėnesį Rusijos oficialūs asmenys pranešė, kad Maskva planuoja sugrąžinti Iranui 166,8 mln. JAV dolerių sumą, kurią ši islamo respublika Rusijai jau buvo sumokėjusi avansu.

S-300 – vidutinio nuotolio zenitinė raketinė sistema, kurios kūrimas pradėtas dar 1975 m., į SSRS karinį arsenalą buvo įtraukta 1979 m. Sistemą S-300 sudaro komandinis punktas su radiolokatoriumi, kuris gali būti sujungtas su ne daugiau kaip šešiais raketų kompleksais.

Sistema sukurta nuo oro ar kosminių antpuolių ginti stambius pramonės ir administracinius objektus, karines bazes. S-300 gali naikinti balistinius ir aerodinaminius taikinius. Yra galimybė šia sistema pagal išankstines koordinates bombarduoti ant žemės paviršiaus stovinčius taikinius. S-300 yra pirmoji daugiakanalė zenitinė gynybos sistema, kurios kiekvienas kompleksas gali sekti iki šešių taikinių išsyk ir į juos paleisti iki 12 raketų. Vieno S-300 komplekso kaina siekia apie 115 mln. JAV dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)