Izraelis rudenį pasislėps už „Geležinio kupolo“  (9)

Izraeliui sėkmingai užbaigus naujos nacionalinės priešraketinės gynybos sistemos „Iron Dome“ bandymus, ji pradės veikti jau lapkričio mėnesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Geležinio kupolo“ priešraketinė sistema buvo bandoma kartu su Izraelio kariuomenėje jau naudojamais priešraketinės gynybos kompleksais, pranešė „ Defence Talk“. Bandymai buvo vykdomi liepos 11 – 14 dienomis. Juose dalyvavo Izraelio Gynybos ministerijos Ginkluotės ir technologijų plėtros valdyba (ADWTI), šalies karinės oro pajėgos ir „Iron Dome“ sistemą sukūrusi Izraelio bendrovė „Rafael“.

Pranešama, kad bandymų metu „Geležinis kupolas“ nepraleido nė vienos „priešo“ paleistos artimojo nuotolio raketos. Sistema turėjo aptikti ir sunaikinti taikinius, imituojančius „Hamas“ kovotojų naudojamas „Qassam“ raketas Izraelio teritorijai apšaudyti ir 122 mm sutelktos ugnies raketinių sistemų „Grad“ ir „Katiuša“ reaktyvinius sviedinius.

„Geležinis kupolas“ ne tik fiksuoja ir seka į Izraelį paleistas trumpojo nuotolio raketas, bet ir apskaičiuoja jų trajektorijas ir nustato būsimo pataikymo vietas. Tuo atveju, jei raketa ar reaktyvinis sviedinys turėtų nukristi negyvenamoje vietoje, juos naikinančios antiraketos nepaleidžiamos.

Bendrovės „Rafael“ skaičiavimais, vienos „Iron Dome“ perimtos trumpojo nuotolio raketos sunaikinimo kaina turėtų nukristi iki žemiau 50 000 JAV dolerių, kai tik bus pagaminta pirmoji 1000 antiraketų partija. 2006 m. vykusio antrojo Libano karo metu į Izraelio miestus ir gyvenvietes pataikė tik apie 1000 (apie 25 proc.) iš visų „Hezbollah“ paleistų „Katiuša“ reaktyvinių sviedinių. Pasak „Rafael“ atstovų, jei tuo metu būtų veikusi „Iron Dome“ sistema, didžiąją dalį šių raketų būtų buvę galima numušti už kelių dešimčių milijonų šekelių kainą – nepalyginamai mažiau, nei buvo patirta nuostolių dėl žmonių žūties ir sunaikinto turto.

Sėkmingai užbaigus „Iron Dome“ bandymus pirmosios dvi šios sistemos baterijos bus kovinėje parengtyje nuo šių metų lapkričio mėnesio. Pranešama, kad viena „Iron Dome“ baterija jau perduota Izraelio oro gynybos pajėgoms. Antroji šalies kariuomenei bus pateikta rugsėjo mėnesį.

Viena „Iron Dome“ baterija gali „uždengti“ 150 kvadratinių kilometrų teritoriją ir apsaugoti ją nuo raketų, kurios leidžiamos už 4 – 70 kilometrų. Vieną „Geležinį kupolą“ sudaro 3 raketų paleidimo įrenginiai, turintys po 20 „Tamir“ antiraketų, ugnies valdymo centras ir bendrovės „Elta Systems“ pagamintas daug taikinių vienu metu sekti galintis radaras EL/M-2084.

Tikimasi, kad iš pradžių „Iron Dome“ baterijos bus dislokuotos ties siena su Gazos ruožu, o po to – palei sieną su Libanu. Kai kuriais duomenimis, tam, kad būtų galima visiškai „uždengti“ pasienio regionus Izraelio šiaurėje ir pietuose, prireiks 20 baterijų. Jų gamyba ir dislokavimas kainuos ne mažiau, nei milijardą šekelių – apie 262 milijonų JAV dolerių.

Dalį šių išlaidų padengs JAV: šių metų gegužės viduryje Pentagonas informavo izraelio Gynybos ministeriją, kad prezidentas B. Obama pritarė šiam tikslui Izraeliui skiriamai 205 mln. dolerių paramai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)