„Programuojamos“ sienos ir langai mažina energijos sunaudojimą (Video)  (2)

Technologijų bendrovė RavenBrick sukūrė plėvelę, kuri gyvenamųjų namų savininkams suteiks galimybę sumažinti sunaudojamos energijos kiekį, kontroliuojant į namus patenkančios saulės šviesos kiekį ir šilumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

RavenBrick bendrovės sukurta speciali plėvelė montuojama stikle arba sienoje. Tokia plėvelė gali ne tik akumuliuoti šiluminę energiją, bet ir apsaugoti patalpas nuo kaitimo karštomis dienomis.

Stiklo plėvelė RavenWindow nepermatoma virsti gali dvejopai: ji arba pabąla, arba pritemsta. Pabalimo atveju plėvelė atlieka tik šilumos atspindėjimo funkciją, pritemimo atveju – šilumos sugėrimo ir akumuliavimo funkciją. Tiesa, plėvelė efektyvesnė, jei ji montuojama dvigubuose languose – paprasčiausiai ja padengti lango stiklą nepakaks.

Plėvelės veikimo principo gamintojai neišduoda. Apie savo produktą gamintojai atskleidžia tik tiek, kad jis yra pagamintas iš „optinės medžiagos nanostruktūrų“. Tačiau sistema yra reguliuojama: plėvelės skaidrumo keitimosi režimas įsijungia temperatūrai pasiekus tam tikrą atžymą. Yra galimybė reguliuoti, kiek šviesos bus atspindima arba kiek šviesa bus pritemdoma. Beje, langų plėvelė netemdys aklinai – pro ją pateks apie 5 proc. šviesos.

Gamintojai tvirtina, kad sistemą nustatyti galima 0,1ºC tikslumu, tačiau pripažįsta, kad komerciškai galbūt labiau apsimokėtų gaminti plėvelę su bendru persijungimo nustatymu temperatūrai pakilus iki + 26ºC (80F) ar iki kitokio laipsnio, atsižvelgiant į geografinį regioną.

Kita bendrovės inovacija – „protingų sienų“ sistema RavenSkin, kurioje naudojamos nanotechnologijos leidžia „sulėtinti“ arba laikinai užkonservuoti į pastatą patenkančią dienos šilumą.

RavenSkin – savotiškas šiluminis akumuliatorius. Gamintojai teigia, kad tokį įmanoma sumontuoti visoje sienoje. RavenSkin yra gaminamas praktiškai iš tos pačios medžiagos, iš kurios gaminama langų plėvelė RavenWindow. Beje, gamintojai savo išrastą medžiagą vadina „programuojamąja medžiaga“, o langų ir sienų plėvelės – tik vienas iš galimų jos pritaikymo būdų.

Pranešama, kad RavenSkin veikia fazių keitimosi principu molekuliniame lygmenyje, t. y., vidurdienį sukaupta saulės šiluma perduodama namui apšildyti naktį. Kitaip tariant, įdiegus tokią naujovę, rudenį, žiemą ar pavasarį po saulėtos dienos tokių sienų sukauptą energiją bus galima išnaudoti tamsiu paros metu ir taip sutaupyti šildymo išlaidų.

Šį procesą siena atlieka, įeinančią saulės šviesą paversdama į infraraudonuosius spindulius, kurie gali būti nukreipiami tiesiogiai į patalpas. Sistema ne tik leidžia reguliuoti pastato vidaus temperatūrą, bet ir užtikrina energijos saugojimą proceso metu.  

Kol kas bendrovės produktai yra testuojami. Tiksliau, trys testų parametrai iš keturių, bandymų seriją jau sėkmingai atlaikė, o ketvirtuoju parametru siekiama gauti sertifikatą, kad plėvelė tarnaus mažiausiai 30 metų.


(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)