Lietimui jautrus ekranas be... ekrano (Video)  (1)

Vankuveryje (Kanada) vykusioje „Computer Human Interaction“ konferencijoje, Teksaso A&M universiteto tyrinėtojų komanda pristatė kelis metus kurtą lietimui jautraus ekrano technologiją. Iš tiesų tai net ne ekranas - pavadinimu „ZeroTouch“ pramintas įrenginys primena tuščią paveikslo rėmelį, „papuoštą“ infraraudonosios šviesos diodais, generuojančiais tarpusavyje susikertančius spindulius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įtaiso veikimo principas remiasi tokia paprasta idėja, jog nuostabu, kaip iki šiol dar niekas nesugalvojo ko nors panašaus. „ZeroTouch“ iš tiesų yra tuščiaviduris stačiakampio formos rėmas. Jo pakraščiuose sumontuoti šviesos diodai (LED) ir infraraudonųjų spindulių jutikliai aptinka bet kokį rėmelio plokštumą kertantį objektą. Vienu metu ši sistema gali aptikti iki 20 nepriklausomų „lietimo“ taškų.

Įrenginys ne tik registruoja jo plokštumoje atsidūrusius objektus – jis taip pat nustato šių objektų dydį. Taip įmanoma nustatyti, ar tai pirštas, ar ranka, ar rodymui skirta lazdelė ir panašiai; taip pat galima nustatyti, ar objektas sukasi, ar krypsta kokia nors kryptimi (tai aiškiau matoma žemiau pateiktame video). Potencialių naujovės pritaikymo galimybių yra daug, nes ji neabejotinai galėtų susieti geriausias tradicinių dvimačių (2D) lietimui jautrių ekranų savybes su trimatės erdvės (3D) vartotojo sąsajų įranga, pavyzdžiui, žaidimų kompiuteriui XBOX skirtu valdikliu „Kinect“.

„ZeroTouch“ vartotojui ne tik leidžia paliesti virtualų tuščiavidurį ekraną. Sistema besinaudojantis asmuo gali ištiesti ranką tolyn kiaurai „ekraną“. Paguldžius rėmelį ant plokščio paviršiaus, jį būtų galima naudoti kaip piešimo planšetę. Sumontavus ant bet kokių įprastinių ekranų, visi jie iškart įgautų lietimui jautrių ekranų funkcionalumą. Pakabinus jį erdvėje, ekraną būtų galima naudoti kaip sąsają su papildytosios arba virtualiosios realybės programomis.

Kol kas rimtesnių programų, demonstruojančių erdvines šio ekrano galimybes, dar nėra sukurta, tačiau net naudojantis paprasta piešimo programa, akivaizdu, jog galimybės plačios. Inžinieriai jau dabar planuoja patobulinti šį įtaisą, sukurdami kelis jutiklių sluoksnius. Taip tikimasi tiksliau kontroliuoti į ekrano erdvę patenkančių objektų judėjimą statmena ekrano paviršiui kryptimi. Daugiau apie naujovę žiūrėkite tolesniame video.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)