Tyrimas apie interneto naršyklių naudotojų intelektą – tik pokštas  (15)

Straipsnis, kuriame buvo teigiama, kad „Internet Explorer“ vartotojų intelekto koeficientas yra mažesnis nei vartotojų, kurie pasirinko kitas naršykles, pasirodo, buvo gudrus pramanas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma žiniasklaidos priemonių, taip pat technologijos.lt, aprašė tyrimą, neva atliktą Kanados bendrovės „Aptiquant“. Straipsnį publikavo ir daugybė užsienio žiniasklaidos priemonių – CNN, „The Daily Mail“ „The Telegraph“, „Forbes“ ir kiti.

Vėliau paaiškėjo, kad įmonės tinklalapis sukurtas visai neseniai, o personalo nuotraukos buvo „pasiskolintos“ iš tikros Paryžiaus įmonės tinklalapio, skelbia bbc.co.uk.

Kol kas nežinoma kas yra šio pokšto sumanytojai.

Klausimų apie tyrimo autentiškumą kilo tuomet, kai BBC tinklalapio skaitytojai išsiaiškino, jog „Aptiquant“ tinklalapis buvo įkurtas tik praėjusį mėnesį. Tinklalapyje esančios sumažintos personalo nuotraukos buvo tokios pačios, kaip Prancūzijos rinkos tyrimų bendrovės „Central Test“ tinklalapyje, nors daugelis vardų buvo pakeisti.

BBS susisiekus su „Central Test“ buvo patvirtinta, jog šiai įmonei yra žinoma apie nukopijuotas darbuotojų nuotraukas, tačiau prancūzai neturėjo jokios informacijos apie bendrovę „Aptiquant“ ar jos veiklą.

„Aptiquant“ išplatino pranešimą spaudai, kuriame buvo tvirtinama, kad 100 000 interneto vartotojų atliko IQ testą, kurio rezultatai buvo palyginti įvertinant naudotos naršyklės tipą. Rezultatuose nurodyta, kad „Internet Explorer“ vartotojų intelekto koeficiento vidurkis yra žymiai mažesnis nei kitų naršyklių vartotojų.

Cambridge universiteto (Jungtinė Karalystė) Statistikos laboratorijos profesorius Davidas Spiegelhalteris komentare BBC sakė: „Esu tikras, kad šie skaičiai yra neįtikinamai maži – ir tai yra įžeidimas IE vartotojams“.

Skambinant „Aptiquant“ tinklalapyje pateiktu telefono numeriu niekas neatsiliepė.

Saugumo bendrovės „Sophos“ vyresnysis saugumo konsultantas Grahamas Cluley ištyrė tariamai tyrimą atlikusios bendrovės tinklalapį. „Akivaizdžiai labai nesunku kurti tokius apgaulingus tinklalapius – visi, kas yra susidūrę su „phishingo“ praktika, žino, kad labai lengva nukopijuoti svetimą tinklalapį ir nuotraukas“, – sakė ekspertas.

Ištyrus PDF tipo rinkmeną su tyrimo ataskaita, kurią daugybė žmonių atsisiuntė iš „Aptiquant“ ir kitų šaltinių, neaptikta jokių žalingo programavimo požymių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)