„Apple“ atmetė „Samsung“ pasiūlymą nutraukti bylą Australijoje  (6)

Įmonė „Apple“ atmetė „Samsung Electronics“ pasiūlymą susitarimu baigti barnį dėl planšetinių kompiuterių Australijoje. Taip pat paaiškėjo, jog buvęs „Apple“ vadovas Steve Jobs yra bandęs taikiai susitarti su Pietų Korėjos gigantu „Samsung“ dėl „Galaxy“ serijos telefonų ir planšetinių kompiuterių patentų pažeidimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai padaryti Steve Jobs bandė 2010 metais, tačiau deryboms žlugus, „Apple“ perėjo prie „sunkiosios artilerijos“ – būrio teisininkų, pasiruošusių ginčytis teisme dėl menkiausio patentų pažeidimo. „Bendrovė „Samsung“ yra svarbus mūsų gaminių dalių tiekėjas, su kuriuo mes turime dirbame kartu peržengdami vien pirkėjo – tiekėjo vaidmenis. „Apple“ buvo davusi šansą „Samsung“ priimti tinkamą sprendimą, tačiau ji juo nepasinaudojo.“, - Sidnėjaus teismo rūmuose kalbėjo „Apple“ patentų teisininkas Richard Lutton.

Kaip šiandien rodo įvykių raida, „Samsung“ Steve Jobs siūlymo tartis nebuvo sužavėta. To pasekmės buvo kitais, 2011 metų balandį prasidėję teismų procesai tarp dviejų partnerių, o dabar sąlyginai ir priešų. Nors „Apple“ nuo to laiko pavyko pelnyti kelias pergales Vokietijoje ir Australijoje, tačiau „Samsung“ visai nesenai buvo pareiškusi, jog bendrovė ruošiasi daugiau pulti ir mažiau nuo „Apple“ gintis.

„Apple“ tvirtina, kad „Samsung Galaxy“ išmaniųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių linija „aklai“ kopijuoja jų „iPhone“ ir „iPad“ produktus, todėl įvairiose pasaulio valstybėse kreipėsi į teismus, kurie, kaip tikimasi, smarkiai pakenks vienai iš greičiausiai augančių „Samsung“ verslo šakų. Bendrovė „Samsung“, kurios „Galaxy“ serija yra vertinama kaip didžiausia grėsmė „Apple“ įrenginiams, atmeta kaltinimus, tačiau stengėsi bent jau Australijoje sutarti su „Apple“, kad dar iki Kalėdų galėtų pradėti prekiauti „Galaxy Tab 10.1“ kompiuteriais.

„Apple“ teismas Sidnėjaus federaliniame teisme antradienį pareiškė, kad naujausias „Samsung“ pasiūlymas, pateiktas praėjusią savaitę, nėra pagrindas tartis ir prašė teismo pripažinti kaltinimą, kad „Galaxy“ lietimui jautrių ekranų technologija pažeidžia „Apple“ patentines teises. „Pagrindinė priežastis, dėl kurios čia esame – tai neleisti pristatyti „Galaxy“ planšetinio kompiuterio ir išlaikyti status quo“, - teismui sakė „Apple“ teisininkas Stevenas Burley.

„Apple“ pergalė Australijoje gali sutrukdyti „Samsung“ sumažinti atotrūkį nuo „Apple“ pasaulinėje planšetinių kompiuterių rinkoje. Tačiau svarbiausią sprendimą kitą savaitę turėtų pateikti JAV teismas. „Samsung“ atstovai Sidnejaus teisme sakė, kad jeigu sprendimas nebus pasiektas per maždaug dvi savaites, bus praleista galimybė pristatyti planšetinius kompiuterius laiku prieš Kalėdas, todėl po šio laikotarpio bendrovė neskubėdama galėtų bylinėtis kad ir 2012 metais.

„Jeigu iki spalio vidurio sprendimo nebus, neliks ir priežasties skubėti“, - sakė „Samsung“ advokatas Neilas Youngas, pridūręs, kad pilnas gynybinės strategijos parengimas galėtų užtrukti iki kovo mėnesio. Tokiu atveju „Galaxy Tab 10.1“ Australijos rinkoje būtų „komercinis lavonas“.

Naujausių „Galaxy“ planšetinių kompiuterių reklamavimą ir pardavimą jau uždraudė Vokietijos teismas. Olandijos teismas uždraudė kai kuriuose „Samsung“ išmaniuosius telefonus. „Samsung“ vylėsi pradėti „Galaxy Tab“ prekybą Australijoje rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje, tačiau planus teko atidėti belaukiant Australijos teismo sprendimo. Federalinio teismo teisėjas atskleidė, kad sprendimas gali būti priimtas dar šią savaitę.

Praėjusią savaitę „Samsung“ sutiko pašalinti dar dvi „Galaxy Tab 10.1“ savybes ir beliko vienas ginčytinas klausimas iš pradinių 13. Patentas, dėl kurio vis dar nesutariama, aprašo, kaip pirštų judesiais ant planšetinio kompiuterio ekrano generuojamos komandos programinei įrangai. „Samsung“ ir „Apple“ teismai vyksta 9 valstybėse, svarstoma daugiau nei 20 bylų, o kai kurios iš šių bylų yra ne mažiau reikšmingos nei iškeltoji JAV Kalifornijos valstijos teisme. Sprendimo šioje byloje laukiama jau kitą savaitę. Gali būti, kad „Samsung“ imsis ir teisinių veiksmų siekiant uždrausti naujojo „iPhone 4S“ telefono pardavimus.

„Apple“ teisinį karą prieš „Samsung“ pradėjo dar balandžio mėnesį, Kalifornijos teismui pateikdami skundą, kad „Galaxy“ linija pažeidžia jų mobiliųjų technologijų patentus ir kopijuoja dizainą. „Samsung“ išmaniųjų telefonų verslas auga milžiniškais tempais, labiausiai augimą skatina flagmanų linija „Galaxy“. Kai kurie analitikai tikisi, kad liepos-rugsėjo laikotarpiu „Samsung“ aplenks „Apple“ pagal išmaniųjų telefonų pardavimus ir uždirbs daugiau pelno iš mobiliojo verslo.

„Samsung“ pardavimų skaičius turėtų išplatinti dar šią savaitę. Antrą ketvirtį jų išmaniųjų telefonų pardavimai ūgtelėjo 500 proc. - „Apple“ su 142 proc. augimu šiuo atžvilgiu jiems nė iš tolo neprilygsta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)