„Facebook“ – eilinis „burbulas“, teigia mokslininkai  (9)

„Facebook“ ir kiti populiariausieji interneto socialiniai tinklai tėra dar vienas finansinis IT „burbulas“, galintis rimtai paveikti ne tik informacinių technologijų, bet kitas verslo sritis, tvirtina Šveicarijos mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ciuricho aukštosios technikos mokyklos (ETH Zurich) mokslininkai Didier Sornette’as ir Peteris Cauwelsas mano, kad šiuo metu stebimas interneto socialinių tinklų populiarumo bumas baigsis dar vienu išpūsto finansinio „burbulo“ sprogimu: jų teigimu, tokią prielaidą patvirtina faktas, jog „Facebook“ socialinis tinklas finansiškai yra labai pervertintas.

Pasak šveicarų mokslininkų, įvertinti kurį nors socialinį tinklą yra žymiai paprasčiau, lyginant jį su prekes gaminančia ar paslaugas teikiančia bendrove. Atsižvelgę į tiesioginę socialinio tinklo savininkų pajamų priklausomybę nuo jo vartotojų skaičiaus, D. Sornette’as ir P. Cauwelsas nustatė „Facebook“ rentabilumą (29 proc.) ir metinį pelną iš vienos „Facebook“ vartotojo paskyros (3,5 JAV dol.).

Mokslininkų teigimu, nevaržomas eksponentinis šio tinklo vartotojų skaičiaus augimas leistų „Facebook“ vertę padidinti iki 32,9 mlrd. dolerių. Tačiau šiuo atveju šiame tinkle užregistruotų paskyrų skaičius viršytų Žemės gyventojų skaičių. Todėl skaičiavimams buvo pasitelkti realistiškesni matematiniai modeliai, kuriuos, pavyzdžiui, naudoja biologai tam tikrų rūšių populiacijų dydžiui apskaičiuoti. Remiantis tokiu modeliu buvo nustatyta, kad „Facebook“ vertė yra 15,3 – 20,2 mlrd. dolerių, o tai žymiai mažiau, nei mano finansų analitikai (65 – 100 mlrd. dolerių).

Kadangi kitų socialinių tinklų, tarp jų „Twitter“ ir „LinkedIn“, rinkos vertė taip pat žvaliai kyla, šio tyrimo autoriai perspėja apie naujo finansinio IT burbulo pavojų. Manoma, kad jo pasekmės nebus tokios skaudžios, kaip prieš keliolika metų sprogusio „.com“ bendrovių „burbulo“, tačiau gali gerokai sudrebinti ir taip nestabilią JAV ekonomiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (9)