Suomius šokiravo rusų vykdoma 4G ryšio „okupacija“  (8)

Suomijos valdžia Rusijos reikalavimu apribojo LTE technologijos 4G mobiliojo ryšio tinklų plėtrą pasienyje su Rusija. Į 4G „okupacijos zoną“ pateko beveik trečdalis Suomijos teritorijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suomijos visuomenę papiktino šalies vyriausybės nuolaidžiavimas Rusijai, pareikalavusiai, kad Helsinkis apribotų 800 MHz radijo dažnių juostą naudojančių LTE mobiliojo ryšio tinklų kūrimą abiejų šalių pasienyje. Motyvas: tokių tinklų bazinės stotys trukdys tą patį radijo dažnių ruožą naudojančių Rusijos oro navigacijos tarnybų darbui ir TV transliacijų techninei įrangai. Toks apribojimas jau įteisintas: Suomijos transporto ir komunikacijų ministerija neseniai paskelbė rugpjūčio mėnesį su Rusija pasirašytos sutarties dėl 800 MHz dažnių ruožo naudojimo pasienyje vykdymo išaiškinimą, rašo Suomijos laikraštis „Talouselämä“. Jame sakoma, kad šis dažnių ruožas Rusijoje naudojamas oro navigacijos ir TV transliacijų reikmėms. Suomijoje planuojama 2013 m. paskelbti 800 MHz dažnių ruožo aukcioną, kuriame galės dalyvauti 4G ryšio paslaugas norinčios teikti mobiliojo ryšio bendrovės. Kad būtų išvengta trukdžių Rusijos teritorijoje veikiančiai techninei įrangai, Suomija sutiko padaryti daug rimtų nuolaidų kaimynei. Pranešama, kad priklausomai nuo geografinės planuojamų LTE bazinių stočių padėties konkrečioje Suomijos ir Rusijos pasienio vietoje jas bus leidžiama statyti ne arčiau kaip už 12 – 20 kilometrų nuo valstybinės sienos. Tai reiškia, kad LTE mobiliojo ryšio vartotojai Suomijoje tokiu ryšiu galės naudotis būdami 4 – 12 km atstumu sienos su Rusija. Tačiau tais atvejais, kai konkrečiame pasienio ruože Suomijos operatorių naudojamos LTE bazinės stotys trukdys tą pačią dažnių juostą naudojantiems Rusijos TV siųstuvams, apribojimai bus taikomi iki 75 kilometrų nuo sienos atstumu. Dar labiau LTE tinklų statybą ribos Rusijos oro navigacijos tarnybos: siekiant išvengti galimų trukdžių apribojimai bus taikomi iki 100 kilometrų atstumu.

„Talouselämä“ paskelbė pagal Suomijos ir Rusijos sutartį dėl 800 MHz dažnių naudojimo sudarytą žemėlapį, kuriame matyti, kad Rusijos reikalavimu nustatyta 4G ryšio ribojimo zona apima beveik trečdalį visos žemyninės Suomijos teritorijos. Stengdamasi sušvelninti galimą visuomenės reakciją Suomijos transporto ir komunikacijų ministerija savo paskelbtame dokumente reiškia viltį, kad Rusijos oro navigacijos ir TV įranga ateityje naudos kitą dažnių juostą. Pasak Rusijos atstovų, kitais metais šioje šalyje planuojama pradėti skirstyti radijo dažnius 800 MHz diapazone būsimų LTE paslaugų reikmėms, tačiau esą visiškai 800 MHz ruožas bus „išlaisvintas“ tik per 2 – 5 metus.

Toks Suomijos valdžios sprendimas sukėlė didelį šalies visuomenės pasipiktinimą. „Visuomenės reikmėms užtikrinti geras ryšys yra gyvybiškai svarbus, tačiau rytinėje šalies dalyje mobilieji tinklai jau dabar veikia blogai“, – pareiškė Suomijos parlamento narys K. Tiilikaine. Internetinės spaudos publikacijų komentaruose suomiai piktinasi tokiu savo valdžios nuolaidžiavimu kaimynei.

Savo ruožtu Rusijos atstovai tvirtina, kad derybų su suomiais metu buvo pasiektas susitarimas dėl maksimalaus LTE bazinių stočių pasienio regionuose galingumo, ir jis esą praktiškai atitinka Suomijos mobiliojo ryšio operatorių norimą lygį. Pagal sutartį LTE bazinių stočių tinklo tankis Suomijoje bus ribojamas iki 100 km atstumu nuo valstybinės sienos, tačiau esą tikrovėje didesniu nei 20 kilometrų atstumu toks ribojimas neturės praktinio poveikio, nes daugeliu atvejų suomių bazinių stočių galingumas ir taip bus mažesnis, nei numatyta susitarime.

Beje, rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais Rusija analogiškas sutartis dėl 800 MHz dažnių ruožo naudojimo pasienio regionuose pasirašė ir su Lietuva, Latvija, Estija, Norvegija ir Lenkija.

Bendrovės „Omnitel“ ryšių su visuomene vadovė Daiva Selickaitė, paprašyta pakomentuoti, ar sutartis su Rusija dėl 4G ryšio tinklų plėtros pasienio ruože nesutrukdys bendrovės plečiamo LTE technologijos tinklo darbų, informavo, kad 4G plėtrą „Omnitel“ vykdo ir ketvirtos kartos ryšio paslaugas teikia kitoje, 1800 MHz dažnių juostoje, kuri nepatiria ribojimų dėl Rusijos oro navigacijos poreikių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)