„Microsoft“ steigėjas finansuos nepilotuojamų kosminių raketų kūrimą (Video)  (0)

Vienas iš bendrovės „Microsoft“ steigėjų Paulas Allenas pranešė, kad planuoja sukurti nepilotuojamas raketas ir skraidinti krovinius į kosmosą, rašo portalas ubergizmo.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

P. Alenas su partneriu, kosminės aviacijos ekspertu Burtu Rutanu, ketina pagaminti milžinišką lėktuvą, kuris iškeltų erdvėlaivius į Žemės orbitą. Burtas Rutanas jau turi patirties dirbant prie tokių projektų – jis projektavo į suborbitinį aukštį pakilti galintį kosminį lėktuvą „SpaceShipOne“. Paramą naujajam projektui pažadėjo ir kitos garsios, privačius kosminius laivus gaminančios bendrovės „SpaceX“ vadovas Elonas Muskas bei buvęs NASA administratorius Mike’as Griffinas.

Iki šiol JAV nacionalinė aeronautikos ir kosmoso agentūra (NASA) erdvėlaivius į kosmosą iškeldavo iš raketų paleidimo aikštelės. Tuo tarpu P. Alleno projekto „Stratolaunch Systems“ esmė – paleisti erdvėlaivius iš labai dideliame aukštyje skrendančio lėktuvo. Milžiniškas lėktuvas bus varomas šešiais reaktyviniais „Boeing 747“ varikliais, o jo sparnų ilgis bus 117 metrų. Jei „Stratolaunch Systems“ kosminis lėktuvas būtų pagamintas šiandien, jis taptų didžiausiu pasaulyje kada nors pastatytu lėktuvu – dabartinis rekordas priklauso 5-ąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį JAV pagamintam eksperimentiniam lėktuvui „Hughes H-4 Hercules“, kurio sparnų ilgis buvo 98 metrai.

Pirmieji bandomieji skrydžiai planuojami 2015-2016 m. Nors kompaniją „Stratolaunch Systems“ P. Alenas įkūrė visai neseniai, pati tokio kosminio lėktuvo idėja gvildenama jau beveik 10 metų. Kaip atrodytų „Stratolaunch Systems“ kosminis lėktuvas, galite peržiūrėti šiame video siužete:

Projekto kūrėjai mano, kad galės patenkinti paklausą, kuri atsirado JAV vyriausybei nutraukus daugkartinių erdvėlaivių programą. „Stratolaunch Systems“ kūrėjai teigia, kad jų lėktuvai galės skraidinti krovinius komercinių dirbtinių Žemės palydovų pramonei ir Tarptautinei kosminei stočiai. Vėliau jie ketina imtis ir žmogaus pilotuojamų skrydžių.

Idėja erdvėlaivius į orbitą paleisti ne nuo žemės, bet iš aukštai skrendančių lėktuvų nėra nauja. Ją pritaikius galima sutaupyti degalų, nes labai sumažinamas oro pasipriešinimas.

Kitos bendrovės taip pat ketina pradėti komercinius skrydžius į kosmosą. „Virgin Galactic“ planuoja jau nuo 2013 m. į kosmosą skraidinti turistus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)