Buitiniai robotai – dulkių siurbliai: ar verta išbandyti? (Video)  (3)

Kai kurie futuristai XXI a. įvardina kaip robotų amžių. Tuo stebėtis neverta – tepraėjo pirmasis amžiaus dešimtmetis, o straipsniai apie įvairiausias inžinierių išmones kuriant robotus tapo kasdieninėmis technologijų naujienomis. Vis dėl to, kasdieninio gyvenimo robotų neskuba keisti, nors progresas juntamas ir šia kryptimi. Ir ne kažkur tolimame pasaulyje, bet ir mūsų gimtojoje Lietuvoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį kartą nekalbėsime apie Lietuvos robotų entuziastus, konstruojančius visame pasaulyje pripažįstamus „sportinius“ robotus, bet žvilgtelėsime į kur kas praktiškesnę ir paprastame gyvenime naudingesnę sritį – buitinius robotus. Skeptiškai nusiteikęs skaitytojas galėtų pajuokauti, jog automatinė skalbyklė nėra robotas, o daugiau nėra apie ką ir kalbėti. Bent jau Lietuvoje. Tačiau situacija pas mus daug geresnė ir pavieniai technologijų entuziastai jau ne vienerius metus naudojasi tikrais buitiniais robotais – dulkių siurbliais, grindų plautuvais, robotais-vejapjovėmis, gyvūnų priežiūros robotais. Galbūt šis sąrašas galėtų būti dar didesnis, bet bent jau išvardinti robotai tikrai prienami prekyboje.

Iš jų turbūt labiausiai žinomi ir plačiausiai naudojami robotai-dulkių siurbliai – štai apie juos ir domėjosi technologijos.lt kūrybinis kolektyvas.

Paieškojus interneto platybėse informacijos apie šiuos robotus, galima aptikti įvairiausių diskusijų net ir lietuviškuose forumuose. Atsiliepimai labai įvairūs – nuo atsargių vertinimų iki puikių atsiliepimų, pasakojančių apie buities palengvinimą. Pabandžius objektyviai įvertinti atsiliepimus, aiškėja, jog dažniausiai pirkėjai nusivilia pigiais kiniškais produktais ir tais atvejais, kuomet kambariuose yra daugybė ne visai tvarkingai sudėliotų daiktų – ant grindų mėtosi laidai, krepšiai ir kitos gėrybės. Tuomet ir patį robotą kartais tenka vaduoti iš šių žabangų. Tuo tarpu tvarką mėgstančių šeimininkių atsiliepimai vienareikšmiški – jei robotas kokybiškai padarytas, namų tvarkymas žymiai palengvėja.

Su tokia nuomone sutinka ir bene didžiausio buitinių robotų tiekėjo Lietuvoje – elektroninę parduotuvę roboshop.lt valdančios UAB „Algoritmika“ direktorius informatikos mokslų daktaras Tomas Anbinderis. Pasak jo, pagrindinė atsargaus požiūrio į buitinius robotus priežastis – informacijos trūkumas, dėl ko atsiranda nepasitikėjimas jų galimybėmis. Tačiau išvydus kokybišką gaminį salone ar pas draugus, dažniausiai daugiau klausimų nebekyla, o tolesnį sprendimą lemia jau finansinė situacija.

Tiesa, interneto diskusijose suradome ir neigiamų atsiliepimų dėl įvairių robotų gedimų. Tokių dalykų anksčiau tikrai pasitaikydavo, sutinka ir dr. Tomas Anbinderis – pavyzdžiui, ankstesni „Samsung“ robotai pakankamai dažnai gesdavo, nors dabar ši problema beveik išnykusi. Tačiau „pirštus nusvilę“ pirkėjai tik po kurio laiko vėl ims pasitikėti tokių gamintojų produkcija, o jų atsiliepimus skaitantys internautai optimizmu irgi nespindės. Tačiau tai – įprasta situacija, puikiai žinoma visais gyvenimo atvejais: pirkėjų pasitikėjimą atgauti daug sunkiau, nei juos nuvilti. Žinoma, net ir kokybiškos produkcijos atveju kai kurių papildomų rūpesčių niekaip nepavyks išvengti – tai ypač akivaizdu prisiminus, jog visi tokie robotai turi energijos akumuliatorius, kuriuos po 2-3 metų tenka keisti į naujus.

Kaip jau rašėme apie forumuose surastus atsiliepimus, tokie robotai nebus naudingi jei ant grindų mėtosi daugybė įvairių daiktų. Problema gali iškilti ir tais atvejais, jei namuose yra labai aukštas (daugiau nei 2 cm) kilimas – robotui sunku ant jo užvažiuoti. Tačiau tvarkinguose namuose, kuriuose auga maži vaikai ar laikomi gyvūnai, tokie robotukai labai pagelbsti – reguliariai ir norimu dažnumu jie susiurbia ant grindų atsiradusius plaukus, dulkes, maisto trupinius ir kitus nešvarumus.

Kalbant apie buitinių robotų populiarumą Lietuvoje, geriausiai situaciją atspinti jų pardavimai – štai roboshop.lt duomenimis, pastaraisiais metais pardavimai tolygiai didėja. Kaip ir galima nuspėti, daugiausiai parduodama „iRobot“ („Roomba“) gaminių – tai bene garsiausias robotų-dulkių siurblių prekinis ženklas. Tačiau dabartiniais laikais konkurentai nemiega, tad į atlapus „įRobot“ sparčiai kimba minėti „Samsung“ robotai („Navibot“) bei JAV kompanijos „Neato Robotics“ gaminiai („Neato“).

Ir kaipgi susiorientuoti tokioje gausioje pasiūloje? Dr. Tomas Anbinderis akcentuoja, jog renkantis robotą-dulkių siurblį, pirmiausia reiktų atkreipti dėmesį į valymo plotą – vieniems robotams jis yra ribojamas, kitiems ne. Ne ką mažiau svarbu įvertinti šiukšlių konteinerio talpą ir kaip dažnai reikia robotuką valyti bei jo skleidžiamą garsą (pavyzdžiui, „Samsung SR8895“ dirba tyliausiai iš visų siūlomų robotukų). Be to, ne visi robotai turi galimybę užprogramuoti valymo grafiką, nors tai ir labai patogi funkcija.

Paklaustas, kokie gi šiuolaikiniai modeliai geriausiai tenkina išvardintus kriterijus, dr. Tomas Anbinderis neabejodamas rinktųsi „Neato“ produkciją. Pasirinkimas mus kiek nustebino – kodėl gi ne garsieji „Roomba“? Pasirodo, pastarieji turi ribojamą valymo plotą – iki 60 m² arba 90 m² priklausomai nuo modelio. Tuo tarpu „Navibot“ ir „Neato“ tokių apribojimų neturi. Be to, „Neato“, skirtingai nuo „Navibot“ ir „Roomba“ turi didesnę siurbimo galią ir mažiau darbo atlieka šepečiais, todėl juos reikia rečiau valyti.

Besidarbuojantis vienas iš „Neato“ robotų – „Neato Robotics XV-15“ – matyti šiame video siužete:

Tiesaus atsakymo į straipsnio pavadinime esantį klausimą nepateiksim – tai paliekame spręsti kiekvienam skaitytojui savarankiškai. Tačiau gal kas iš mūsų skaitytojų jau yra bandęs tokius robotus ir turi savų atsiliepimų ar patarimų? Pasidalinkite jais komentaruose!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(232)
(4)
(199)

Komentarai (3)