Blogiausi Fukušimos atominės elektrinės scenarijai: žala prilygtų Černobylio katastrofai  (1)

Po avarijos Fukušimos atominėje elektrinėje buvo svarstomi baisūs scenarijai: neatmesta, kad į aplinką gali pasklisti milžiniškas kiekis radioaktyvių medžiagų – 1,48 milijonų bekerelių vienam kvadratiniam kilometrui, kaip tai nutiko avarijos Černobylio atominėje elektrinėje metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai, remdamasi šaltiniais Vyriausybėje, sekmadienį rašė Japonijos spauda. Pagal patį blogiausią scenarijų pirmajame, trečiajame ir ketvirtajame elektrinės reaktoriuose galėjo įvykti nauji vandenilio sprogimai, po kurių į aplinką būtų pasklidęs milžiniškas radiacijos kiekis. Tuomet teritorijoje nebūtų galėję dirbti avarijos likvidatoriai.

Tokiu atveju pirmojo, antrojo ir trečiojo elektrinės reaktorių atšaldymo darbai būtų sustoję.

Didžiausią rūpestį specialistams kėlė 1,5 tūkst. panaudoto branduolinio kuro saugyklų. Jei šis scenarijus būtų išsipildęs, radiacija iš elektrinės į aplinką būtų plitusi dar metus po avarijos. Pavojaus zona būtų tekę paskelbti ne 20-30, o 170 kilometrų atkarpą aplink „Fukušimą“. Negana to, buvo manoma, kad gali teikti evakuoti 250 kilometrų spinduliu gyvenančius žmones, tai reiškia, kad ir Tokijo ir Jokohamos gyventojus.

Tokią prognozę Vyriausybės prašymu po avarijos parengė atominės energetikos specialistai. Tiesa, jai taip ir nebuvo suteiktas oficialaus dokumento statusas. Vienas iš prognozės autorių Japonijos žiniasklaidai sakė, kad galbūt dėl to, jog buvo rengiamasi pačiam baisiausiam, buvo rasta išeitis kaip atšaldyti elektrinės reaktorius.

Įvairios organizacijos dabar aiškinasi, ar politikai ir specialistai nuo visuomenės šią progozę slėpė nenorėdami kelti panikos, ar ir todėl, kad bandė nuslėpti jiems nepalankią tiesą.

Nors tokie scenarijai ir neišsipildė, tačiau Fukušimos elektrinė vis dar kelia rūpesčių. Praėjusį savaitgalį avarijos ištiktos Fukušimos 1-osios atominės elektrinės antrojo energetinio bloko turbinų patalpoje buvo aptikta labai radioaktyvaus vandens, tačiau nuotėkis pašalintas greičiau nei per valandą, pranešė sekmadienį Japonijos televizijos kompanija NHK.

Pasak pareigūnų, buvo prakiurusi vamzdžių sistema, skirta užterštam vandeniui, susikaupusiam šio energetinio bloko pusrūsyje, išpumpuoti. Nuotėkis buvo pastebėtas maždaug septintą valandą ryto. Atominės jėgainės operatorė bendrovė „Tokyo Denryoku“ nutraukė pumpavimą maždaug po 50 minučių, ir nuotėkis buvo sustabdytas.

Atominės elektrinės operatorės duomenimis, iš vamzdžių ištekėjo maždaug du litrai labai radioaktyvaus vandens, tačiau, kaip pabrėžiama, šis pavojingas skystis liko turbinų patalpoje ir nepateko į jūrą. Pažymima, kad „Tokyo Denryoku“ numato surinkti ištekėjusį vandenį ir išsiaiškinti šio nuotėkio priežastis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: