Lenkijos „Lotos“ bendrovė Lietuvoje pradės žvalgytis skalūninių dujų  (21)

Po susitikimo su premjeru Andriumi Kubiliumi Lenkijos naftos koncerno grupės „Lotos“ prezidentas Pawelas Olechnowiczius pranešė, kad įmonė ketina savo valdomuose telkiniuose ieškoti skalūninių dujų, taip pat ketina dalyvauti konkurse dėl paieškos kituose telkiniuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Aš minėjau premjerui, kad mes nusprendėme šiemet pradėti skalūninių dujų paiešką“, - po susitikimo žurnalistams sakė P. Olechnowiczius. Jis susilaikė nuo komentarų, kada galėtų būti pradėtos paieškos.

„Mes pirmiausia turime pradėti žvalgybą, tuomet žiūrėsime“, - sakė jis. 

„Santykiai su „Lotos“ kompanija yra labai geri, mes neturime jokių problemų ir tikimės bendradarbiauti ir ateityje. Jie turi nemažai telkinių, kuriuose, pagal mūsų teisinę bazę, galima kad ir šiandien pradėti skalūninių dujų žvalgybos darbus“, - sakė Ministro pirmininko tarnybos kancleris Deividas Matulionis. 

Anot jo, didžiausia naftos gavybos įmonė Lietuvoje (pernai įsigijusi „Geonaftą“, per kurią valdo ir dalį kitų naftos gavybos įmonių akcijų) ketina dalyvauti konkursuose skalūninių dujų dviejuose telkiniuose Šilutės ir Tauragės rajonuose paieškai, kurį ketinama skelbti pavasarį. Anot D. Matulionio, šiais metais tikimasi turėti konkurso nugalėtoją, kuris Lietuvoje galėtų žvalgyti ir išgauti skalūnines dujas.

Praėjusią liepą premjeras Andrius Kubilius susitiko JAV kompanijos „Chevron“ atstovais, kurie taip pat domėjosi skalūninių dujų gavybos galimybėmis Lietuvoje.

Lietuvos geologijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Jonas Satkūnas yra sakęs, kad jei mokslininkų įžvalgos pasirodytų teisingos, pramoninė skalūninių dujų gavyba Vakarų Lietuvoje galėtų prasidėti po kelerių metų, išteklių vertė preliminariai gali siekti iki 30 mlrd. JAV dolerių (80,1 mlrd. litų). Žvalgymai Lietuvai kainuotų apie 615 mln. litų.

Energetikos ministro Arvydo Sekmoko nuomone, žvalgymo darbai kainuotų apie 250 mln. JAV dolerių (667 mln. litų), tačiau iki pramoninės gavybos veikiausiai praeitų bent dešimtmetis. Ministro žiniomis, Lietuvoje slūgsančių skalūninių dujų kiekis gali būti vertas nuo 10 iki 30 mlrd. JAV dolerių (26,7 -80,1 mlrd. litų).

JAV ekspertai A. Sekmokui yra sakę, kad Lietuvos turimų skalūninių dujų išteklių galėtų pakakti 30-50 metų. Kaimyninė Lenkija yra pradėjusi pirmuosius skalūninių dujų gavybos bandymus, o pramoninę gavybą ketinama pradėti 2012 m. viduryje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Justina Juršytė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (21)

Susijusios žymos: