Kaip išsitrinti „Google“ istoriją, kol dar ne per vėlu?  (19)

Liko tik savaitė, kol „Google“ pradės kontraversiškai vertinamus privatumo politikos pakeitimus, kurie leis rinkti, laikyti ir naudoti asmeninę informaciją apie „Google“ vartotojus. Tačiau kol kas yra šiokia tokia galimybė užkirsti kelią interneto gigantui sudaryti tikslų profilį apie jus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo kovo 1-osios pradės veikti naujoji "Google" privatumo politika, kuri turės įtakos duomenims, kuriuos "Google" surinko apie jus iki kovo 1-osios ir kuriuos surinks ateityje. Iki šiol jūsų "Google" paieškos istorija (paieškos ir puslapiai, kuriuose jūs lankėtės) buvo atskirta nuo kitų šios kompanijos produktų. Taip buvo dėl to, kad paieškos duomenys gali būti ypatingai jautrūs informacijai apie jus, tokiai kaip gyvenamoji vieta, pomėgiai, amžius, seksualinė orientacija, religija, sveikatos problemos ir pan. Jeigu norite išvengti, kad "Google" sujungtų jūsų naršymo istoriją su jūsų asmeniniais duomenimis, kuriuos kompanija surinko apie jus naudodama kitus savo produktus, tokius kaip "Youtube" ar "Google+", jūs galite pašalinti visus savo duomenis iš interneto paieškos istorijos ir sustabdyti tolesnį jūsų paieškos sekimą.

Jei iki kovo 1 dienos ištrinsite savo paieškų ir aplankytų tinklalapių istoriją naršyklėje sumažinsite informacijos apie save apimtį, kurios taip nori „Google“, rašo „Daily Mail“. Jums tereikia žengti 3 žingsnius:

1. Apsilankykite „Google“ tinklalapyje ir prisiregistruokite prie savo „Google“ paskyros. Puslapio viršaus dešinėje pusėje spauskite „Account settings“ ("Paskyros nustatymai").

2. Raskite „Services“ ir pamatysite nuorodą „View, enable, or disable web history“. Paspauskite.

3. Visas savo paieškų detales galite ištrinti naudodami „Remove Web History“ funkciją. Tai padarius, jūsų naršymo istorija bus išjungta, kol vėl nepakeisite funkcijos. Svarbu: Paspaudus paieškos istorijos išvalymą ji iš karto pristabdoma ("pause"). Paspauskite dar kartą, kad pašalinimas būtų pratęstas. Jūsų naršymo istorija nebus kaupiama tol, kol jūs vėl neįgalinsite jos.

Nors ši funkcija „Google“ neužkirs kelio rinkti ir kaupti informaciją apie jūsų veiksmus internete. Taip pat tai nekeičia fakto, kad visa Google sukaupta informacija apie jus gali būti panaudota kaip teisinis spaudimas. Jeigu jūs laikysite savo paieškos istorijos sekimą įjungtą, "Google" ir toliau kaups duomenis apie jus neribotą laiką. Jeigu sekimą išjungsite, interneto gigantas po 18 mėnesių istoriją pavers "dalinai anonimiška" (toks pažadas galioja šiandien, neaišku ar terminai nepasikeis ateityje). Jei internetu naudositės neprisijungę prie savo „Google“ paskyros, informacija apie jus bus renkama per IP adresą.

Lietuvos bendrovės SEOtyrimai.lt atstovai pataria, jog jeigu jūs norite sumažinti duomenų, kuriuos "Google" kaupia apie jus, kiekį, rekomenduojama pasiskaityti EFF patarimus: 6 patarimai, kaip apsaugoti savo paieškos privatumą. Jeigu jūs turite keletą "Google" paskyrų, reikėtų išvalyti jų visų paieškos istoriją.

Nors kol kas nėra žinoma, kaip „Google“ naudos saugomą informaciją, diskusijų jau kilo daug. JAV „Skaitmeninės demokratijos centras“ jau kreipėsi į valdžią su skundu ir prašymu „Google“ paduoti į teismą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(36)
(0)
(26)

Komentarai (19)

Susijusios žymos: