Negabaritinių krovinių pervežimui legaliai nusipirkta karinė technika Lietuvoje atvedė į teismo salę  (8)

Trečiadienį Kauno apygardos teismas pradėjo nagrinėti bylą, kurioje bendrovė „Naujoji ranga“ bei jos direktorius Nerijus Pečiokas kaltinami iš Anglijos į Lietuvą atgabenę du karinius vilkikus bei šarvuotį. Kaltinamieji tikina, kad nurašyta karinė technika buvo reikalinga negabaritinių krovinių gabenimui, tačiau paaiškėjo, kad mašinos Lietuvą pasiekė neturint visų reikalingų dokumentų. Už tai įmonės vadovams gresia rimti nemalonumai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Naujoji ranga“ užsiima vėjų jėgainių statymu, todėl įmonės vadovai nusprendė, kad reikalinga galinga technika didelių gabaritų kroviniams vežti. Bendrovės direktorius N. Pečiokas 2011 metų pradžioje internetiniame aukcione Anglijoje rado parduodamą nurašytą karinę techniką. Nuspręsta įsigyti karines mašinas ir taip sutaupyti, nes nauji traktoriai ar kita atitinkama, didelio pravažumo technika kainuoja kur kas brangiau. Už šarvuotą pėstininkų transporterį FV-432 buvo sumokėta pradinė aukciono kaina – apie 6,4 tūkst. svaro sterlingų. Du vilkikai „Leyland – DAF“ kainavo 10 tūkst. ir 6 tūkst. svaro sterlingų. Daugiau panorusių dalyvauti aukcione neatsirado.

Buvo sutvarkyti visi reikalingi dokumentai, kurių reikalavo Jungtinės Karalystės pardavėjai. Karinė technika vilkikais buvo atgabenta į Kylio uostą, o iš čia keltu pasiekė Lietuvą.

Muitinėje mašinos praleido apie tris paras ir niekam nekilo įtarimų, kad technika gali būti prilyginta kontrabandai. Beje, mašinų dokumentai buvo tikrinami ir Vokietijoje. Ir tuomet jokių nesklandumų nekilo.

Problemos prasidėjo tuomet, kai buvo nuspręsta transporto priemones įregistruoti Lietuvoje. Paaiškėjo, kad bendrovė neturėjo Ūkio ministerijos importo licencijos į Lietuvą įvežti strategines prekes. Mašinos buvo areštuotos, o bendrovė jų taip ir nespėjo panaudoti.

Tačiau įmonės atstovai tikina, kad visa karinė technika iš mašinų buvo išmontuota – transporto priemonėse nebuvo nei ryšio įrangos, nei ginkluotės nei kitų karinės paskirties priemonių. Bendrovės advokatai teigė sieksiantys įrodyti, kad tokių mašinų negalima prilyginti karinei technikai.

„Tai yra paprasta transporto priemonė, kurioje nėra nei ryšio įrangos nei ginkluotės. Tai yra tik didelio pravažumo mašina. Yra daug sunkiai privažiuojamų vietų. Tam ir planavome panaudoti“, – sakė N. Pečiokas.

„Manau, kad byla pirmiausiai yra kuriozinė. Sutikite su tuo – kai įmonė savo tikslams perka techniką reikalingą pravažiuoti į laukus, perkama oficialiai, viešai, su dokumentais, įvežama taip pat viešai per Klaipėdos uostą. O tik kreipusis dėl transporto priemonės registracijos pasirodo, kad yra tam tikrų pretenzijų. Tai yra keista. Mes laikysimės pozicijos, ar tai technikai apskritai reikėjo licencijų ir ar tai yra karinė technika“, – teigė advokatas Marius Endzinas.

Už strateginių prekių kontrabandą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo nuo 3 iki 10 metų bausmę. Tai yra, šis nusikaltimas prilyginamas narkotikų gabenimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Paulius Garkauskas
(5)
(0)
(4)

Komentarai (8)