"Firefox 14" įdiegta HTML5 pagrindu veikianti PDF dokumentų skaityklė  (6)

Maždaug prieš metus "Firefox" kūrėjai ėmėsi kurti naują naršyklės funkciją, kuri leistų peržiūrėti PDF dokumentus, naudojant tik "JavaScript" ir HTML5 technologijas. Idėja paprasta: padaryti taip, jog nereikėtų naudoti jokių papildomų įskiepių, o viskas vyktų į naršyklę integruotų galimybių pagalba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar toks funkcionalumas jau atsirado testinėje "Firefox Nightly" versijoje. Tokios PDF failų peržiūros priemonės atsiradimas turi eilę privalumų. Pavyzdžiui, "Windows 8" priedai interneto naršyklėms nebus palaikomi, kai naudojama "Metro" grafinė sąsaja, tuo tarpu akivaizdu, jog PDF failų internete tikrai daug. Be to, vizualizacija HTML5 ir "JavaScript" pagalba leis tobulinti ir spartinti PDF peržiūros galimybę kartu su "JavaScript" varikliuko atnaujinimu. Taip pat reikia pažymėti, jog šiuo metu "Firefox" naudoja įskiepius "Adobe Reader" arba "Foxit Reader", o tai daro įtaką naršyklės našumui ir stabilumui, jau nekalbant apie saugumo problemas. Jei naršyklėje nėra PDF peržiūros galimybės ar neįdiegti reikiami priedai, PDF failas privalės būti parsiųstas, o vėliau atidarytas atskiroje programoje. Turbūt reikia sutikti, kad tai nėra labai patogu. Tiesa, problema tik ta, jog padaryti PDF failų peržiūros priemonę vien tik HTML5 ir "JavaScript" pagalba, kaip tai daro "Firefox" kūrėjai, ne taip jau ir lengva. "Google Chrome" taip pat turi integruotą PDF peržiūros galimybę, tačiau iš esmės tai įmanoma "Chrome" viduje įdiegto papildymo "Pepper" dėka.

Nors "Mozilla" sukurtas kodas pdf.js gali būti naršyklės priedu (tokiu būdu jis dabar prieinamas ir dabartinėje naršyklės versijoje "Firefox 11"), tačiau jis pilnai išnaudoja WEB technologijas, t.y. jis vykdomas išskirtinai kaip WEB aplikacija. Beje, pdf.js išeities kodas yra atviras, todėl gali būti integruotas ir į interneto svetaines. Su "Firefox 14" pasirodymu technologija pdf.js taps naršyklės dalimi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: