Moterims būdinga didesnė priklausomybė nuo „Facebook“  (0)

Moterys turi didesnį polinki tapti priklausomos nuo socialinio tinklo „Facebook“. Tai paaiškėjo atlikus tyrimą, per kurį mėginta nustatyti simptomus, signalizuojančius apie ligotą prisirišimą prie bendravimo socialiniuose tinkluose, praneša interneto portalas telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norvegijos Bergeno universiteto mokslininkų tyrime dalyvavo 423 studentai. Buvo bandoma nustatyti, ar jų požiūris į „Facebook“ ir elgesys juo naudojantis nebyloja apie priklausomybę. Nustatyta, kad kai kurie tyrimo dalyviai demonstruoja aiškius „priklausomybės nuo „Facebook““ požymius, kurie labai panašūs į tai, kaip elgiasi nuo narkotikų, alkoholio ar kitų cheminių medžiagų priklausomi žmonės. Mokslininkai tvirtina, kad jauni žmonės turi didesnį polinkį šiai priklausomybei nei vyresni, o moterys – didesnį nei vyrai. Nerimo ir socialinio nesaugumo kamuojami žmonės taip pat yra labiau įnikę į „Facebook“, mat internete jiems bendrauti lengviau nei asmeniškai su konkrečiu žmogumi.

Į rizikos grupę patenka ir itin komunikabilūs bei visuomeniški žmonės. O štai gerai organizuoti ir ambicingi asmenys dažniausiai šiuo socialiniu tinklu naudojasi tik darbo tikslais ar naudingiems ryšiams užmegzti.

Atliekant tyrimą buvo naudota speciali skalė, pavadinta „Bergeno „Facebook“ priklausomybės skale“ – tai naujas šešių kriterijų sąrašas, kurie vertinami nuo vieno („labai retai“) iki penkių („labai dažnai“).

Šie kriterijai – tai juntamas poreikis naudotis „Facebook“ vis dažniau, nesėkmingas mėginimas apriboti naudojimąsi šiuo tinklu bei nevilties jausmas, kai negali prieiti prie savo paskyros. Kai tyrimo dalyvis bent keturiuose kriterijuose pasirenka atsakymus „dažnai“ ar „labai dažnai“, tai jau byloja apie priklausomybę nuo „Facebook“.

Bergeno universiteto mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai pristatomi žurnale „Psychological Reports“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: