10 rudeninių iššūkių vairuotojams  (1)

Kaip ir kiekvienas metų laikas, ruduo turi savo žavesio, tačiau kartu jis atneša ir naujus iššūkius vairuotojams. Oro ir važiavimo sąlygos yra kitokios nei vasarą, kuri dar, rodos, ką tik mus džiugino.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

10 patarimų, į ką vairuotojams reikėtų atkreipti dėmesį rudenį.
  1. Padangos yra labiausiai neįvertinamas aspektas kalbant apie automobilių saugumą. Ruduo yra metas, kai padangoms tenka susidurti su didžiausiais pokyčiais. Krentanti temperatūra automobilių apavą veikia dviem būdais. Visų pirma, mažėja oro slėgis padangose. Tad skirkite laiko patikrinti padangų slėgį ir užtikrinkite, kad jis atitiktų gamintojo rekomendacijas. Antra, ateinant šalčiams, padangų sukibimas su keliu bus prastesnis. Tai reiškia, kad stabdymo kelias ilgėja, o automobilio stabilumas prastėja. Taigi dabar yra metas, kai reikia pradėti galvoti apie žiemos sezonui skirtas padangas. Termometro stulpeliui pasiekus 7 ar mažiau laipsnių, pats metas važiuoti į servisą ir su vasarinėmis padangomis atsisveikinti iki pavasario. Sulaukus pirmojo sniego bus per vėlu. Jeigu planuojate pirkti naujas padangas, užsisakykite jas dabar, kad išvengtumėte skubėjimo paskutinę minutę.
  2. Šlapi lapai ant grindinio blogina sukibimą ir ilgina stabdymo kelią. Tad jeigu pastebėjote lapų ant kelio, geriau jų venkite, jeigu tai įmanoma.
  3. Rudeninės spalvos atrodo magiškai ir traukia akį, tačiau tai gali atitraukti jūsų dėmesį nuo vairavimo. Norėdami saugiai pasiekti kelionės tikslą, grožėjimąsi rudenine gamta palikite keleiviams. Be to, stebėkite ir kitus vairuotojus, kurie gali neatsispirti pagundai paspoksoti į lietuviškos trispalvės atspalviais nusidažiusius medžius. Jeigu tikrai norite pasigrožėti rudens spalvomis, išeikite pasivaikščioti į parką.
  4. Rudenį naktimis gerokai atvėsta, tačiau žemė vis dar išlaiko šiek tiek vasarą sukauptos šilumos. Todėl rytais formuojasi rūkas. Vairuotojai turėtų būti pasiruošę, kad dėl miglos matomumas gali būti blogesnis.
  5. Vėsų rudens rytą automobilio kėbulas, taip pat ir langai, būna aprasoję. Skirtingai nei žiemą, kondensatas padengia langus ne iš vidaus, o iš išorės. Paprasčiausiai tai įveiksite valytuvais, taip pat galite nustatyti, kad oro kondicionierius daugiau šilumos pūstų į langus. Mažesnė tikimybė, kad šiltas langas rasos.
  6. Jeigu ryte automobilį randate padengtą šalna, būkite atidūs, nes keliai taip pat gali būti apšalę. Ypač atidiems reikėtų būti važiuojant tiltais, kurie greičiau įšąla ir gali pasidengti pavojingu plikledžiu.
  7. Jeigu esate iš tų, kurie abejoja, ar verta dieną įjungti žibintus, tai rudenį šias abejones vykite šalin. Dienos sparčiai trumpėja, vakarai ilgėja, tad įjungti žibintus tiesiog privalu. Susireguliuokite juos taip, kad kelyje dėl to nekiltų bėdų.
  8. Kaimo keliuose saugokitės ūkio technikos. Žemdirbiai rudenį nuima derlių ir ruošia laukus žiemai. Tad būkite kantrūs, net jei ir ūkininkai gerokai lėtina eismą.
  9. Miškingose vietovėse būkite itin budrūs – rudenį itin suaktyvėja laukinių gyvūnų migracija. Susidūrimas su laukiniu gyvūnu retai praeina be pasekmių.
  10. Rudenį žmonės mėgsta rengtis tamsesniais rūbais, tad vairuotojai turėtų nepamiršti, kad pėstieji tampa sunkiau pastebimi.

Atėjus rudeniui, vairavimo įpročiai turi prisitaikyti prie pasikeitusio metų laiko. Būkime protingi vairuotojai ir gerbkime Motiną Gamtą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Matas Šalčiukas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)