Lietuviai – prieš Visagino AE, "Hitachi" lauks galutinio sprendimo

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vvv2 2012-10-17 12:35
Plikas 2012-10-17 12:52
...
vvv2 2012-10-17 12:59
Citata: natural gas plants today in the US is approximately US$0.14/kWh
Aklas 2012-10-17 13:03
Stenkis tuomet ne vien lietuviskai sneketi bet ir be dviprasmybiu. ps2 sparnuotas sakinys. Destyk priezastis konkreciau. Mano ziniomis LE buvo rezervas IAE. LE visuomet turejo VIAP kvota (dirbo min rezimu staigiam pasileidimui +dirbo mazutu kuri pastoviai reikedavo sildyti) Uzdarant IAE buvo paskaiciuota, kad dirbant LE pilnu apkrovimu kaina bus berots virs 20 cnt (tikslaus skaiciaus jau nepamenu). Bet vat cia atejo rusai su savo 15 cnt. Beje AMB nurodymu LE buvo vykdomos ivairios rekonstrukcijos (tiksliai pamenu pastotes rekonstrukcija) ir rysium su tuo kad LE bus pagrintinis generuojantis saltinis Lietuvoje uzdarius IAE, tam buvo naudojamos sukauptos ir ES skirtos uzdarymui IAE lesos. Prie to pacio galima priskirti ir naujaji dujini bloka kuris logiskai mastant turejo buti ekonomiskesnis mazuto blokui ir mazinti VIAP, taciau VIAP kazkodel dideja 2013 metams.
Plikas 2012-10-17 13:04
šriftais, tai rastum laiko nuorodoms į cituojamus šaltinius įdėti. Ir ką tu tais 0.14 USD/kwh (~0.37 LTL/kwh) nori pasakyti. P.S. Būsi ignoruojamas, kol nepradėsi šnekėti normaliai. Ar čia man pačiam reikia sugalvoti tavo argumentus, o paskui į juos atsakinėti?
Aklas 2012-10-17 13:05
Tai pridurk kiek tos dujos elektrinems kainuoja
Acme 2012-10-17 13:36
).
Arns 2012-10-17 13:44
parodyk tokį įstatymą ir patikėsiu. Sakoma daug kas, gal dar neišmečiau lankstinukų stojant į ES, kur juodu ant morkavo parašyta kad be IAE turime daug kitų elektrinių, kad Kruonio HAE ir Kauno HE dirba minimaliomis apsukomis, kad su kitų elektrinių pajėgumu apsirūpinsime elektra. Kas iš to išėjo, labai puikiai matome. Tad ir netikiu vienpusiška suinteresuotos pusės reklama, bet rimtų pagrindimų. P.S jau energetikos ministerija pradėjo ir apie tai kad planuojamo dujų terminalo konkurencingumui užtikrinti, visos stambios verslo įmonės turės susimesti ir pirkti iki 25% dujų tik iš šio projekto. Tad jei net tik verslui reiks susimest ir brangiau pirkti iš VAE elektrinės, tik pasakose tikėsim kad verslas tai nusirašys į savo nuostolius ir nesukels domino efekto, pakeldami visko kainas.
Plikas 2012-10-17 14:26
.
vvv2 2012-10-17 15:08
Otto 2012-10-17 22:58
Kadangi vanduo ir oras nebrangs, o gali brangti tik branduolinis kuras, tai "neįmanoma apskaičiuoti" reikia suprasti- "nenori sakyti tiesos", lygiai taip pat meluoja išsijuosę ir tie, kurie tvirtina, kad šie reaktoriai yra absoliučiai saugūs. Gal papasakok, kas nutinka, kai pigiau pirkta kuro kasetė išsibarsto po reaktorių? O kai tokių prisirenka daugiau? Aplamai, žmogaus godumas bet ką padarys nesaugų. Gal atsakyk visiems, ar saugiau taps gyventi Lietuvoje? O jeigu nutiks taip? http://pripyat.com/tags/fukusima Ar turi atsarginę Lietuvą?
Nerkashis 2012-10-18 11:17
Pagaliau supratai. Kaip niekam netrukdė IAE, taip niekam netrukdys ir VAE. Deja, valdininkai, savo darbais privertė mus į jų žodžius ir darbus žiūrėti įtariai. Toks projektas, kuris tesis ne vieną kadenciją yra labai rizikingas.
blizzard 2012-10-18 11:39
pastebėjimas: Mes negalime žinoti kokia rinkos kaina bus po kelerių metų, todėl pagal šią logiką niekas negali pateikti elektros kainų kokios bus po tų kelerių metų. Taip pat negalime žinoti kaip ta rinka atrodys po kelerių metų, kiek tų elektrinių bus, kokie tinklai bus nauji pastatyti, koks poreikis bus elektros ir t.t. JEIGU JUM TAI NĖRA PAKANKAMA KATĖ MAIŠĘ, KAD IŠMESTUMĖTE 15MLRD. TUOMET NEŽINAU.... Bent dalį tų klausimų būtų galima žinoti jeigu geriau būtų vykdoma užsienio politika.. kitas dalykas, kaip galima nežinoti tokio paprasto dalyko kaip elektros rinkos kaina po 5 metų? norit pasakyt kad jokia aplinkinė valstybė neturi tokių svarbių skaičiavimų ar planų 5 metams į priekį? sunku patikėt.. iš to ir susidarau nuomonę, kad tam tikri skaičiai ir planai yra slepiami nuo visuomenės, o gal net ne slepiami, bet bandoma tylint parodyt kad jų nėra..
Aklas 2012-10-18 12:02
ne nu pliat atsiprasant. Prognostiniai skaiciavimai pateikti su kainom. Pradedat saukti "melas - netiesa - skaiciai is oro - ir dar paskaiciuojat kad savikaina istikruju 1 Lt/kWh" ir reikalaujat "tiksliu skaiciu" su "parasu ir atsakomybe". Tokie skaiciai is principo gali atsirasti tik po techninio projekto parengimo ir jo ekspertizes teigiamu isvadu ir tai bus % paklaidai. Tas referendumas turejo buti arba pries 5-6 metus kada priiminejo istatyma ar Lietuva turi likti branduoline valstybe, arba po 2-3 metu kada bus parengti projektai. Jus suvokiat, kad cia su situo referendumu buvo banaliai sumanipuliuota + rinkiminiu kalbu arena.
Arns 2012-10-18 13:04
o tu supranti, kad šita vyriausybė siekė pasirašyti sutartį, ką reikėjo ir stabdyti? Na tegu būtu darę projektą, parengią visus skaičiavimus ir parodytu kas ir kaip. Bet čia buvo siekiama pasiekti neatšaukiamą ribą. Jau turėjome tokius konservų projektus, kaim Mažeikių nafta, su šūkiu neatiduoti Ivanui! Kas išėjo žinom, viena pelningiausių pasaulio pramonių Lietuvoje ne pelną davė, o į minusą varė. Net tuo metu kai Družba dar visu pajėgumu veikė, kai akcizai nebuvo sukelti, net kai niekas dar nesvarstė apie kuro taupymą. Tad su tais atidavimais "patikimiems" ir "be kalbų" esame prisižaidę. Ir ši vyriausybė ne kartą savo kalbomis ir darbais įrodė kad nesiruošia kalbėtis ir juo labiau klausti (tuo labiau atsižvelgti) visos tautos. Beje, kaip gerai šiandien per LRT pakalbėjo Kuodis, niekas nieko neanalizavo, tiesiog paėmė didžiausius rinkos skaičius ir dabartines kainas (gerai kad nepaėmė saulės energetikos kainos prieš 10 metų) ir sužaidė. Projektas pernelyg optimistiškas (jokio realistinio bandymo pažvelgti į tai kas jei kai kur nepavyktu). Kad išeitu dar ir refinansavimą įpaišė. Jokios analizės kas dedasi aplinkinėse rinkose, kas mūsų projektą priima kaip ilgalaikį energijos šaltinį (ir patys neketina artimiausiu metu savo energetinės nepriklausomybės pasidaryti). Jokios kaštų analizės... Galų gale patys su reikalu susiję asmenys pradeda vapėti apie "rusijos agentus", užuot užtikrintai, kaip ekspertai, įtikinę kad kalba tiesą ir tik tiesą.
Acme 2012-10-18 13:11
).
Aklas 2012-10-18 13:33
, o gal ponas Arns jus zinote toki straipsni, tai prasau pasidalinkite. Maciau tik "energetiko laiskas Cekuoliui" lygio paistalus.
Arns 2012-10-18 13:56
Apie ribų įtvirtinimą visą šią kadenciją šnekėjo valdžia. Tad imk bet kurį pokalbį įvykusį daugiau nei prieš 3 mėn ir rasi tai ko klausi. Praleidai istorijos pamoką. Sveikinu, 2. Iš Williams buvo parduota Chodorkovskiui "Jukos", ir iš karto pelnas. Tik po kelių metų pastarasis buvo patupdytas cypėn ir visas turtas buvo išparduodamas, to pasekoje atsirado lenkų "Orlen". Taigi, vieninteliai į bankrotą varė "sąjungininkams" parduotas laikotarpis. Sutinku kad abiejų pusių trūksta. Tačiau projekto iniciatoriai žarstosi didesne kuoka, tai jie pirmieji turi pateikti ne sapaliones, o skaičius, kuriuos jau galėtu kritikai tikrinti. Pastarieji turi kur kas mažiau priėjimo prie konfidencialių duomenų.
Acme 2012-10-18 14:07
blizzard 2012-10-18 14:10
Tai prieinam prie to kad jeigu paprastas žmogus neturi jokių skaičių, tai valdžiai jų irgi nereikia, reikia tik kad paprastas žmogus padėtų parašą ir tokiu būdu būtų plaunami to paprasto žmogaus pinigai? Na sveikinu šiuo metu tai ir norima padaryti.. Mes nieko neįrodinėjam, tik garsiai mastom ir norim konkrečių atsakymų tais ir anais klausimais, jeigu valdžia gali įrodyti AE realų efektyvumą ir realias kainas po jos statybų, tegul tai ir parodo, deja nelabai. o ar tu taip gyvenime elgiesi kaip jie? imi paskolas neturėdamas darbo ar nepaskaičiavęs kiek tau jos kainuos? Lažybų punkte pastatai visą turtą tik todėl kad kažkas žadėjo jog išloši dvigubai? abejoju. Mane stebina tai kad paprasti žmonės tokie kaip aš tu Arns ir kiti klausunėja daugiau ir nori žinoti daugiau, nei valdžia.. kaip taip gali būt?