Kaip išsirinkti žibintuvėlį? Penkta dalis: žibintuvėlio galingumas  (6)

Linksmoji dalis – žibintuvėlio galingumas. Į šią temą įkomplektuosim ir keletą susijusių potemių – tai yra švietimo laikas ir lemputės tipas. Pradėkim nuo pastarųjų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šviesos šaltiniai

Meskim iš galvos kaitrines, kriptones, halogenines ar dujines (tokios ilgos baltos) lemputes. Atgyveno savo ir tegul ilsisi istorijos puslapiuose, palikime ramybėje. Dabar madoje šios – LED (net nepradėsiu gilintis į porūšius, jų – šimtai. Dėmesį skirkim parametrams, o ne modeliui ar gamintojui), Xenon, HID (High Intensity Discharge). Pastarųjų dviejų trūkumas, lyginant su LED, - didelės energijos sąnaudos (mažas naudingumas) bei mažesnis atsparumas smūgiams. Atitinkamai reikalingas talpesnis energijos šaltinis arba tenka susitaikyti su mažesne švietimo trukme. Privalumas – didelis galingumas, kurio LED technologija kol kas išgauti nesugeba. HID technologija brangesnė už Xenon, tačiau gerokai taupesnė energijos atžvilgiu ir geba išgauti keliskart didesnį šviesos srautą. Lupa taip, kad medžių lapai vyniojasi. Aktualu itin galingiems paieškai ir didelėms teritorijoms prižiūrėti skirtiems žibintuvėliams. Xenon privalumas – natūralesnė akiai – gelsva- šviesa.

Galingumo matavimas

„Kaip matuojamas galingumas?“. Šviesa, kaip žinia, yra toks gan nematerialus reiškinys, tad norint susidaryti konkretesnę nuomonę apie prietaisą iš prekės aprašymo, teks pasitikėti skaičiukais. O jų pateikiama neretai ne vienas (patikėkit, ne tam, kad gražiau pakuotė atrodytų): šviesos srautas („output“ - liumenai – [lm]), šviesos intensyvumas („beam intensity“ kandelos – [cd]), apšvietos intensyvumas („intensity“ liuksai – [lx]), švietimo atstumas („beam distance“ - metrai – [m]). Vėlgi, testavimas kainuoja, tad pigesniems žibintuvėliams dažnai nurodomas tik šviesos srautas, o visiškai „pigienai“ - nurodomas LED lempučių kiekis ar galia vatais. Į matavimo metodikas nesigilinsime, tik pasiaiškinsime ką reiškia šie dydžiai.

Liumenai. Prisiminkim fizikos pamokas. Šviesos srautas nusako koks energijos kiekis yra atnešamas į visą paviršiaus plotą per vieną sekundę. Trumpai tariant, kuo didesnis žibintuvėlio skleidžiamas šviesos srautas, tuo daugiau energijos jis skleidžia ir tuo ryškiau jis šviečia. Labai suprantamas ir paprastas matmuo.

Šviesos intensyvumas. Fizikoje tai yra šviesos stiprio matavimo vienetas. Žibintuvėliuose šis dydis naudojamas nurodyti ryškiausią spindulio dalį (turbūt pastebėjote, kad žibintuvėliai būna sufokusuoti į centrą, o aplink jį ryškumas gerokai mažesnis). Nurodomas į siauriausią srautą sufokusuotam žibintuvėliui (jei yra fokusavimo funkcija). Šis dydis nepriklauso nuo to, kokiame atstume intensyvumas buvo matuotas, tad šis matmuo yra gan patikimas rodiklis, nepriklausomai nuo žibintuvėlio gamintojo ar matavimo metodikos. Kuo didesnis skaičiukas – tuo ryškiau žibintuvėlis šviečia į tolį.

Apšvieta. Retai nurodomas dydis, bet tokių matyti teko. Jis nurodo koks šviesos srautas tenka vienam kvadratiniam metrui apšviečiamo ploto. Tokio žymėjimo logikos nesuprantu, kadangi šis dydis yra atvirkščiai proporcingas atstumui. Jei prie šio dydžio nenurodomas šviesos srautas, spindulio kampas ir apšvietos matavimui pasirinktas atstumas, matmuo daug žinių nesuteikia. Kaip ir minėjau, nesu labai didelis ekspertas, tad jei kas paaiškintų man šio žymėjimo prasmę, būčiau labai dėkingas.

Švietimo atstumas. Va čia jau pasitarnauja apšvietos matavimas. Tai yra didžiausias švietimo atstumas, kuriame apšvieta lygi 0,25 lx. Tai yra labai nedidelis dydis (patalpose pagal higienos normas rekomenduojamas apšvietimas yra 200-1000 lx), tad nurodytu atstumu geriausiu atveju matysite objektų kontūrus.

Marius Lukoševičius
marius@baterijos.lt
baterijos.lt komanda

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Marius Lukoševičius
(13)
(0)
(9)

Komentarai (6)