Kaip išsirinkti žibintuvėlį? Šešta dalis: faktai ir mitai  (17)

Atėjo laikas sugriauti keletą mitų. Pasiruošę? Važiuojam!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmas apie žibintuvėlio skleidžiamą šviesos srautą – liumenus (žymima [lm]). Tai yra pagrindinė charakteristika, nusakanti kiek žibintuvėlis ryškiai šviečia. Kur mitas, paklausite. Ogi tame, kad niekas negali tiksliai išmatuoti koks tas šviesos srautas iš tikrųjų yra. Yra vienas tarptautinis standartas, įvestas ANSI/NEMA standartizacijos organizacijos. Buvo sukurtas matuoti vaizdo projektorių skleidžiamam šviesos srautui. Vos keletas labai rimtų ir gerbiamų žibintuvėlių gamintojų patiki geriausius savo gaminius šiai organizacijai įvertinti. To rezultatas – žibintuvėlio aprašyme besipuikuojantis užrašas „šviesos srautas -,tarkime, 200 ANSI liumenų“. Tai jau kažką reiškia, neskaitant to, kad ir ši organizacija pasilieka teisę į šiokią tokią paklaidą. Tiesa, šalia gamintojas nurodo ir savo matavimų rezultatą – neretai dukart ar dar didesnį už ANSI standartą. Kodėl taip yra? Ogi todėl, kad kiekvienas gamintojas turi savo šviesos srauto matavimo metodiką, kuri nebūtinai sutampa su ANSI ar kitų gamintojų metodais. Taigi pasitikėti galima trim atvejais: lyginant to paties gamintojo žibintuvėlius; lyginant žibintuvėlius, kuriuose nurodomas ANSI standartu matuotas šviesos srautas; ir geriausiai – pasibandyti palyginti realybėje. Ne visada yra tokia galimybė, bet pasitaikius pasinaudoti reikia. Teko lyginti pasaulinio garso „made in China for a few dollars“ firmos 3000 liumenų galingumo žibintuvėlį su amerikiečių gamybos 1000 liumenų (540 ANSI liumenų) galingumo žibintuvėliu. Rezultatas ne kinų naudai. Taigi nepulkite aklai į vyriškas varžybas „o pas kurį daugiau liumenų“.

Antras mitas. „Kiek vatų turi šitas LED‘as?“. O koks skirtumas? Priklausomai nuo technologinių sprendimų 10W LED‘as gali skleisti nuo 100 iki kad ir 1000 liumenų šviesos srautą. Atsakiau į klausimą? Taip, tiesa, vatai sąlygoja kitus žibintuvėlio parametrus (kad ir švietimo trukmę), bet šie parametrai nurodomi atskirai ir matematika užsiimti ir tikrinti paskaičiavimus nebebūtina – gamintojams dirba gan protingi žmonės, jie irgi moka skaičiuoti.

Trečias mitas. „daugiau LED‘ų – geriau šviečia“. Va čia jau tiesos yra, jei lyginsime identiškos technologijos LED‘ukus. Aktualu kai perkame žibintuvėlį su krūva (9, 14, 28 ar dar daugiau) pirmosios kartos LED lempučių. Jie pigūs, šiek tiek šviečia (kiek ryškiau už mėnulį ne per pilnatį). Tačiau lengva apsigauti, nes į šias labai panašūs yra 0,2W LED‘ai, kurie šviečia gerokai ryškiau ir parduotuvės lentynoje be išmanančio žmogaus komentarų galite ir neatskirti. Tiesa, žibintuvėliai su seno tipo LED lemputėmis kainuoja tikrai ne metų pajamas ir didelio nuostolio neturėsite.

Mitų serija „kam man brangus žibintuvėlis? Aš geriau paimsiu į žvejybą tris pigius po du litus. Ne gaila bus jei suges ar pamesiu“. Realybė tokia, kad pirmasis gali nustot veikęs po pirmųjų dešimties minučių, o kiti pasirodyt apskritai neįsijungiantys ar nepilnai sukomplektuoti. Pardavėjas, galimas dalykas, paskui pakeis ar grąžins pinigus. O Jūs tuo tarpu, gerbiamas žvejy, mirksite ne tik vandeny, bet ir tamsoje. Panašių taupumo pavyzdžių ir gyvenimiškų situacijų – begalė. Ir ne tik žibintuvėlių srityje.

Nuostabusis pastebėjimas „o aš juk „mobiliake“ turiu lemputę, kam man dar prožektorių nešiotis?“. Rimtai? Šaunu! Puikus pastebėjimas, sveikinu! O visiems tiems, kurie perka normalias GPS navigacijos sistemas, naudojasi popieriniais darbo kalendoriais, pripažįsta, kad tikras kompiuteris visgi yra naudingas prietaisas, filmuoja žmoniškomis video kameromis su nežaisliniais objektyvais ir fotografuoja veidrodiniais fotoaparatais tada kada nori, o ne tada kada tik yra proga; tiems, kurie vertina garso kokybę ir muzikos klausosi per bent jau primityvią Hi-fi garso sistemą ir kurių mobilusis telefonas yra tikrai mobilusis, nes be kabelio, pajungto į rozetę, ištveria kiek ilgiau nei pusdienį ar dieną, siūlau skaityti toliau.

Vėl galingumas

Grįžkime prie galingumo. „Kiek liumenų turi turėti žibintuvėlis?“. O čia vėl viskas atsisuka į tai, kur jį naudosite. Paprastam žibintukui, skirtam pasišviesti po kojomis einant gatve, laiptine ar į rūsį 20-30 liumenų pakanka su kaupu. Gamtoje kartais gali prireikti pasišviesti tolėliau, tad reiktų ieškoti 80-300 liumenų skleidžiančio aparato. Galvos žibintuvėliui 30-40 liumenų yra per akis, nebent, kaip minėjau, gali tekti pasišviesti į tolį – tada reiktų ieškoti 100 ir daugiau liumenų žibintuvėlio. Speleologams leistis į urvus be 200 liumenų kaktoje bus liūdna ir tamsu.

Paieškos darbams, teritorijos apžvalgai ir stebėjimui nepakenks 1000 ir daugiau liumenų; medžioklei – mažiau nei 500 liumenų gali nepakakti. Nepersistenkim su galia. Galingu žibintuvėliu pasišvietus po kojomis ar, gink dieve, į kokius nors užrašus, gausite kurį laiką „nešiotis“ baltą tašką akyse. Tamsoje vyzdys išsiplečia, kad priimtų kuo daugiau šviesos likučių (dirba visai taip, kaip fotoaparato objektyvas), tad nepasirengusiai akiai toks staigus šviesos intensyvumo pasikeitimas yra ne tik nemalonus, bet ir kenksmingas. Keli švietimo režimai gali būti išeitis, tačiau juos nuolat junginėti tikrai nėra patogu, o ilgainiui ir pabosta.

Tad tiek kol kas apie žibintuvėlius. Labai tikiuosi, kad čia radote ką nors sau naudinga ir tas didžiulis žibintuvėlių pasirinkimas nebeatrodo toks painus. Jei pateikta informacija pasirodė netiksli ar reiktų ką nors papildyti, rašykite, taisysiu, pildysiu ir būsiu labai dėkingas už Jūsų indėlį. O visiems kitiems – ačiū, kad skaitėte.

Marius Lukoševičius
marius@baterijos.lt
baterijos.lt komanda

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Marius Lukoševičius
(32)
(0)
(15)

Komentarai (17)