Trimačiai spausdintuvai žada demokratizuoti gamybą  (18)

Trimačiai spausdintuvai tebėra egzotiška naujovė, tačiau JAV išleistos knygos „Pagaminta: Naujas trimačio spausdinimo pasaulis“ autoriai teigia, kad ji žada visiškai demokratizuoti iki šiol itin koncentruotą ekonominę veiklą – industrinę gamybą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Knygos autoriai Hodas Lipsonas ir Melba Kuman iš Kornelio universiteto Jungtinėse Valstijose pateikia dešimt trimačio spausdinimo principų, kurie tą pažadą padės įgyvendinti.

  • Detalių sudėtingumas yra nesvarbus. Trimačiam spausdintuvui, skirtingai nuo įprastos gamybos, nesvarbu, kokio sudėtingumo objektas „spausdinamas“ – lygiai taip paprastai pagaminama ir primityvi detalė, ir sudėtingas iš daug detalių susidedantis gaminys.
  • Įvairovė yra „nemokama“. Gamintojai šiandien turi kruopščiai atrinkti formas ir funkcionalumą pagal spėjamą populiarumą, nes negali gaminti daug įvairių gaminių. Trimatis spausdintuvas gali gaminti kaskart vis kitokį produktą.
  • Nebereikalingas surinkimas. Trimatis spausdintuvas gali pagaminti iškart surinktą gaminį sutaupydamas žmogaus ar industrinio roboto darbo laiką.
  • Taupomas laikas. 3D spausdintuvas spausdina kada reikia – kad ir savaitgalį viduryje nakties. Nebūtinas laikas produktų užsakymui, gamybai ir pristatymui.
  • Formų įvairovė. Kasdieniai įrankiai ar staklės yra skirtos tik tam tikrų objektų gamybai, trimatis spausdintuvas gi yra universalus prietaisas.
  • Nebūtini įgūdžiai. Amato mokomasi ilgai, dar daugiau laiko užtrunka įgusti sukurti išties tobulas formas. Trimatis spausdinimas naudoja skaitmeninius brėžinius, kuriuos bet kuris vartotojas gali parsisiųsti iš interneto.
  • Kompaktiškumas. Spausdintuvų esama įvairaus dydžio, tačiau veik visi jie užima mažiau vietos nei tradicinės staklės ar gamybos konvejeriai. Yra nemažai modelių, kuriuos vartotojas gali įsigyti ir naudoti namuose.
  • Mažiau atliekų. Kaip bebūtų optimizuota tradicinė gamyba, ji vis tiek palieka didelį kiekį drožlių bei atliekų. 3D spausdintuvas paprastai naudoja lygiai tiek medžiagų, kiek jų reikia sukurti gaminį.
  • Marga medžiagų paletė. Naujos kartos spausdintuvai geba naudoti pačias įvairiausias medžiagas. Įprastinė gamyba paprastai to nesugeba – detalės iš skirtinų medžiagų surenkamos atskirai.
  • Preciziškos kopijos. Kadangi trimatis spausdintuvas yra skaitmeninis įrenginys, jis leidžia panaudoti tas pačias „tikslios kopijos“ technologijas, kurios naudojamos tiražuojant skaitmeninę muziką, filmus ar programas. Kiekvienas gaminys gali būti visiškai tiksli prototipo kopija arba paties vartotojo patobulintas variantas.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (18)