Pasiruoškite: trimačiai spausdintuvai pakeis pasaulį  (23)

Kas tie trimačiai (3D) spausdintuvai ir kodėl jau šiandien turėtume susirūpinti dėl jų ateities - tiksliau, dėl jų teikiamų galimybių, kurias galėsime panaudoti savo gyvenimuose bene kiekvienas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

3D spausdintuvai atneš į mūsų gyvenimus milžiniškų pokyčių. Visų pirma, dalį produkcijos gamybos bus galima perkelti iš pigios darbo jėgos šalių atgal į bendrovių gimtuosius kraštus. Buitiniai trimačiai spausdintuvai leis dalį produktų pasigaminti patiems vartotojams. Dizaineriams atsivers naujos galimybės. Sumažės kai kurių produktų gamybos kaštai.

Trumpai tariant, trimatis spausdintuvas suteikia vartotojui galimybę parsisiųsti iš interneto norimą daikto dizainą ir tuoj pat atspausdinti jį 3D formatu. Kitaip sakant, vartotojas skaitmeninį daikto dizainą sluoksniais spausdinančio aparato dėka gali paversti į materialų daiktą.

Trimačio spausdinimo entuziastai jau spėjo sukurti įvairiausių daiktų: gitarą, lėles, papuošalus ar net ginklą. Ši technologija nuolat tobulėja. Ji leidžia spausdinti tokios formos figūras, kurias pagaminti tradicinėmis priemonėmis yra itin sudėtinga ar net neįmanoma.

Paskutinės kartos trimačiai spausdintuvai suteikia galimybę spausdinti daiktus iš metalo ir biomedžiagų. Nenuostabu, kad tokiais spausdintuvais tuoj pat susidomėjo aviacijos ir medicininės įrangos gamintojai.

Tikėtina, kad trimačių spausdintuvų plėtra ateityje leis sumažinti masinės produkcijos populiarumą, nes vartotojas galės savarankiškai individualizuoti galutinio produkto išvaizdą.

Itin didelę reikšmę 3D spausdintuvai turės logistikai ir gamybai, nes norimą daiktą bus galima pasigaminti ten, kur jis yra vartojamas. Dalis gamyklų išnyks, o krovinių gabenimo srautai sumažės.

Tai džiugi žinia Vakarų gamintojams, kurie siekdami konkurencingumo perkėlė gamybą į kitas valstybes. Išpopuliarėję trimačiai spausdintuvai leis susigrąžinti dalį investicijų į namų rinkas.

Daiktų dizaino kūrimas ir pardavinėjimas internetinėse parduotuvėse gali tapti svarbesne verslo šaka nei pati gamyba, kuri pasitrauks į antrą planą.

Žinoma, 3D revoliucija neįvyks per vieną dieną, šis procesas vystysis palaipsniui ir pakeliui neišvengiamai susidurs su tam tikromis kliūtimis, kurias iš anksto turėtų pašalinti rūpestingos vyriausybės.

Visų pirma trimačio spausdinimo plėtra susidurs su teisinėmis kliūtimis intelektinės nuosavybės srityje. Įsivaizduokite, kad planuojate atsispausdinti, kurios nors bendrovės planšetinį kompiuterį. Projektuojant šį prietaisą buvo panaudota daugybės bendrovių intelektinė nuosavybė. Pagal dabar galiojančius teisės aktus jums tektų tartis dėl prietaiso atspausdinimo su visomis jo kūrimo procese dalyvavusiomis įmonėmis. Perkant gaminį tradicinėje parduotuvėje už jus šį darbą atlieka prekės ženklo savininkas. Natūralu, kad 3D eroje toks kelias bus nepriimtinas.

Kitas teisinis klausimas yra susijęs su žalos atlyginimu. Tarkime, kad jūsų atspausdintas dviračio šalmas avarijos metu neatitinka saugumo reikalavimų. Kam teks atlyginti jūsų patirtą žalą: šalmo dizaineriui, spausdintojui ar spausdinimo medžiagos gamintojui?

Egzistuoja ir daugiau problemų, pavyzdžiui, kaip atgrasyti žmones nuo ginklų ir kitų nelegalių daiktų spausdinimo?

Dažnai teisėkūra pavėluotai reaguoja į technologinio progreso padiktuotus pokyčius, tačiau trimačio spausdinimo klausimais būtų galima iš anksto pašalinti bent kelias numanomas problemas.

Teks prisitaikyti ir prie infrastruktūros pokyčių, nes 3D gamyboje krovininiai laivai ir tradiciniai sunkvežimiai atliks kur kas mažesnį vaidmenį.

Galbūt, siekiant užkirsti kelią pernelyg intensyviam šiukšlinimui teks pergalvoti gamyboje naudojamų medžiagų bei atliekų perdirbimo reguliavimą.

Žinoma, nėra jokių garantijų, kad 3D revoliucija tikrai radikaliai pakeis gamybos struktūrą ir vartojimo įpročius, nes prognozuoti technologinio vystymosi ateitį yra gana keblu. Kas prieš dešimt metų būtų pagalvojęs, kad planšetinio kompiuterio koncepcija sulauks tokios sėkmės, o telefonai taps išmanūs?

Tačiau bet kokiu atveju derėtų apsvarstyti galimus pokyčius ir jiems pasiruošti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (23)