Apple „kosminis laivas“ vėluos bent metus, o biudžetas jau viršytas 2 mlrd. dolerių  (6)

Dar būdamas gyvas Steve Jobs planavo pastatyti naują Apple būstinę Campus 2. Naujasis pastatas, kaip tuomet teigė tuometinis kompanijos vadovas, bus „šiek tiek panašus į kosminį laivą“, o jame galės dirbti apie 13 000 kompanijos darbuotojų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-04-08 Apple „kosminis laivas“ vėluos bent metus, o biudžetas jau viršytas 2 mlrd. dolerių  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastatas turėtų keturis aukštus, o jame neatsirastų vietos nė vienam neišlenktam stiklui (bent jau išorinėje apdailoje). Teigiama, kad nauja būstinė būtų maždaug trečdaliu mažesnė nei JAV Gynybos ministerijos pastatas, dar vadinamas Pentagonu. Naujame pastate vien įsikūrusios kavinės galėtų aptarnauti apie 6 000 žmonių.

Aišku, tokia Apple būstinė, kaip teigė pats Steve Jobs, turėjo būti pati geriausia visame pasaulyje, ir tai be užuolankų savo laiku pasakyta net Kupertino miesto Tarybai. Savo ruožtu, žurnalistų iš BusinessWeek rankose atsidūrė naujojo pastato sąmata, kuri atskleidžia įspūdingą Campus 2 kainą. Originalusis projektas turėjo kainuoti apie $3 mlrd., tačiau dabar kaina šoktelėjo iki „maždaug $5 mlrd.“. Palyginimui: vietoj Niujorke per rugsėjo 11 d. teroristų atakas sugriautų Pasaulinės Prekybos centro dangoraižių iškilsiantis kompleksas turi $3,9 mlrd. biudžetą.

Architektų kompanija „Foster + Partners“ dabar turėtų užbaigti savo darbą iki 2016 metų, nors anksčiau numatyta data buvo 2015-ieji. Teigiama, kad architektai dabar ieško būdų, kaip sumažinti kainą, kuri sukilo vien dėl to, kad Campus 2 atitiktų visus Steve Jobs keltus standartus. Teigiama, kad naujos būstinės statymo darbai ne tik kainuos, tačiau ir truks gana nemažai: vien teritorijos kasinėjimai ir paruošimas užtruks apie 6 mėnesius, o tam reikės, kad darbas vyktų 24 valandas per parą.

Aišku, $5 mlrd. neskamba taip baisiai, jei atsižvelgtume į Apple ketvirčio uždarbį. 2013 finansinių metų I ketvirtyje buvo gauta $13,1 mlrd. pelno, o grynųjų pinigų Apple sąskaitoje dabar yra virš $140 mlrd., tokiu būdu, būtų panaudota vos 3% turimų laisvų pinigų, jau nekalbant apie tai, kiek bus uždirbta iki minėtų 2016 metų (ką jau bekalbėti apie Microsoft atiduotus $8,5 mlrd. už VoIP tarnybą Skype).

Nauja Apple būstinė turės virš 65 000 m2 saulės baterijų. Pastarosios sugeneruos apie 8 MW elektros energijos, kurių užtektų maždaug 4 000 namų ūkių. Antra vertus, nepaisant didelio kiekio saulės baterijų, Campus 2 pareikalaus dar daugiau elektros, taigi Apple jau derasi su saulės ir vėjo elektrines valdančiomis kompanijos, kurios galėtų papildomai „pamaitinti“ naująjį „kosminį laivą“ su visais jame apsistosiančiais žmonėmis.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(10)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: