Paaiškėjo protingiausia internetinių pokalbių mašina (Video)  (1)

Pokalbiams internetu skirta dirbtinio intelekto sistema „Mitsuku“ šiemet laimėjo „Loebner Prize“ konkursą, kuriame dalyvauja įtikinamiausiai žmogaus intelektą mėgdžiojantys programiniai pokalbių robotai (chatbots). Toks programinės įrangos konkursas rengiamas jau 23 metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiemet į konkurso finalą pateko 4 pokalbių robotai, kurie turėjo įtikinti konkurso žiuri narius, kad jie internetiniame pokalbių kambaryje bendrauja su žmogumi, o ne su mašina. „Loebner Prize“ konkursas remiasi garsiuoju Turingo testu: žymus britų matematikas, kriptoanalitikas ir vienas pirmųjų kompiuterių kūrėjų Alanas Turingas tikino, kad jei kompiuterio atsakymai į visą eilę pateiktų klausimų bus tokie pat įtikinami, kaip ir klausinėjamo žmogaus, bus galima pagrįstai tvirtinti, jog mašina gali mąstyti.

1990 m. H. Loebneris pasiūlė 100 tūkstančių dolerių piniginį prizą dirbtinio intelekto programos, kuri sėkmingai įveiktų Turingo testą, kūrėjams. Iki šios dienos šis apdovanojimas dar niekam nebuvo paskirtas. Tačiau kasmet atsiranda vis naujų rimtų pretendentų, skelbia „I-programmer“.

„Mitsuku“ pokalbių robotas, su kuriuo paeiliui pabendravo visi konkurso teisėjai, buvo pripažintas šių metų konkurso nugalėtoju ir savo kūrėjui programuotojui Steve'ui Worswickui pelnė 4 000 JAV dolerių prizą. Pasak jo, programuoti pokalbių robotus jis ėmėsi norėdamas pralinksminti savo tinklalapio, kuriame siūlė klausytis savo sukurtos šokių muzikos, lankytojus.

Regis, programuoti dirbtinio intelekto objektus jam sekėsi kur kas geriau, nei rašyti muziką: „Po kurio laiko pastebėjau, kad žmonėms įdomiau kalbėtis su „protingu“ meškiuku, nei klausytis muzikos“, - prisipažino jis. S. Worswickas savo įgūdžius pokalbių robotų srityje smarkiai sustiprino 2004 metais, kuomet viena kompiuterių žaidimus kurianti bendrovė nusamdė jį programiniam robotui „Mitsuku“ sukurti.

Pasak programuotojo, sukaupta patirtis labai padėjo šių metų konkurso finale, nes daugelis „Mitsuku“ pateiktų klausimų buvo specialiai parinkti taip, kad „kalbanti mašina“ išsiduotų esanti ne žmogus. Pavyzdžiui, reikėjo atsakyti ir į tokį klausimą: „Kas didesnis - didelis liūtas ar mažas kalnas?“

Sunkiausia mokyti programą suteikiant tam tikrų žinių apie pasaulį, o ne tik rasti tinkamiausią atsakymą iš jau paruoštų variantų, sakė programuotojas.

O jei manote, kad galite lengvai perprasti „Mitsuku“ pokalbių robotą, pabandykite su juo pasišnekėti apie tai, kas jums įdomu, ir pamatysite, kaip seksis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(6)
(0)
(0)

Komentarai (1)