Google papasakojo apie Android 4.4 KitKat optimizavimo ypatumus  (5)

Šių metų spalio mėnesį bus anonsuota nauja operacinė sistema Android 4.4 KitKat. Tuomet Google pareiškė, jog programinė platforma buvo optimizuota darbui su 512 MB operatyvios atminties turinčiais įrenginiais. Tai ne tik leidžia tikėtis, kad bus sumažinta Android ekosistemos fragmentacija, bet ir plėtojant tokias naujas kategorijas, kaip „išmanieji“ laikrodžiai ar „protingi“ akiniai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip žinia, operacinė sistema Android 4.1 Jelly Bean, pristatyta dar 2012 metų birželio mėnesį, buvo kuriama projekto „Project Butter“ rėmuose, tarsi norint pabrėžti, kad viskas veikia kaip per sviestą. Tuomet Google stengėsi vartotojo sąsają padaryti maksimaliai sparčia, intuityvia bei patogia, kadangi iki tol vartotojo sąsaja galėdavo stabdyti net labai galinguose įrenginiuose.

Šį kartą Android 4.4 KitKat buvo kuriamas, pasitelkus projektą „Project Svelte“. Operacinę sistemą pasistengta padaryti kuo universalesne, tinkančia tiek pradinio, tiek ir aukščiausio lygio išmaniesiems telefonams bei planšetėms. Vienas iš Android kūrėjų Dave Burke pažymėjo: „Pirmas dalykas, prie kurio aš pradėjau dirbti kompanijoje Google – Project Butter, kurio tikslas buvo, kad sistema veiktų sklandžiai. Nuo sviesto žmonės paprastai sustorėja, taigi žmonės Google juokavo, kad aš pradėjau dirbti prie Project Svelte tam, kad numesčiau svorio. Jei tai būtų tiesa, mano indėlis į Android lygus nuliui“, – juokavo jis.

Vėliau Dave Burke palietė pagrindines projekto užduotis. Jos ir buvo KitKat kūrimo pagrindas: „Project Svelte tikslas, visų pirma, buvo reikalavimų operatyviajai atminčiai sumažinimas, kad sistemai užtektų 512 MB. Vienu iš instrumentų tikslui pasiekti buvo Nexus 4 su 512 MB atminties naudojimas.“

Visiems inžinieriams, kurie dirbo prie projekto, buvo išdalinti išmanieji telefonai Nexus 4. Šie buvo modifikuoti taip, kad vietoj 2 GB juose būtų prieinama tik 512 MB. Tai turėjo paskatinti Google specialistus imtis išradingų priemonių savo tikslams pasiekti. Tačiau tai buvo dar ne visos gudrybės.

„Mes sumažinome ekrane rodomo vaizdo raišką iki qHD (960×540), kadangi daugelis pradinio lygio šiuolaikinių telefonų turi tokios raiškos ekranus“, – pridūrė Dave Burke. „Mes taip pat sumažinome procesoriaus branduolių skaičių nuo keturių iki dviejų, kartu sumažindami maksimalų taktinį dažnį. Ir neperdedant galiu pasakyti, kad daugelis iš mūsų tokį įrenginį naudojome kaip standartinį išmanųjį telefoną. Tai buvo skausminga, ypač iš pradžių.“

Panašu, kad idėja pasiteisino – darbų rezultatu tapo Android 4.4 KitKat, kuri ne tik gavo daugiau funkcijų, veikia patikimiau ir sklandžiau, tačiau tuo pačiu metu sumažino reikalavimus sistemai. Tiesa, kaip ilgai tęsis tokios optimizacijos, sunku pasakyti, juo labiau, kad išmanieji telefonai nenumaldomai didina ne tik operatyvios atminties, bet ir procesoriaus branduolių skaičių.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: